Američki Ukrajinci od Bidena traže više

26.02.2022.

20:35

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Branka Slavica

Branka Slavica, novinarka HTV-a

Branka Slavica, novinarka HTV-a

Foto: HRT / HTV

Washington je zaledio privatnu imovinu Lavrova i Putina, i zabranio im ulazak u Ameriku. To je potez koji se rijetko povlači, on je simboličan, ali je znakovit. Sve je veći pritisak na Bidena da zajedno s saveznicima odsiječe Rusiju iz globalnog financijskog SWIFT-a, javlja Branka Slavica za Dnevnik HTV-a.

- Bijela kuća je jučer od Kongresa zatražila novi paket pomoći, financijske, humanitarne i vojne težak šest milijardi dolara. Taj novac bi bio i za Ukrajinu i za zemlje u okruženju koje očekuju i već primaju velik broj izbjeglica, a polovica bi išla prema Pentagonu. Bijela kuća ponudila je i evakuaciju predsjedniku Zelenskom, on je to odbio. Za američke Ukrajince to sve nije dovoljno. Oni su se okupili ispred Bijele kuće i Bidenu poručuju da više pomogne, izvijestila je Branka Slavica. 

Sada se očekuje da opća skupština UN-a glasuje o ovom dokumentu. Sve su zemlje ravnopravne i to će biti referendum što većina misli o postupcima Rusije, dodaje. 

Biden naredio slanje oružja Ukrajini u vrijednosti od 350 milijuna dolara

Američki predsjednik Joe Biden naredio je državnom tajništvu da iz američkih zaliha oslobodi oružje u vrijednosti od 350 milijuna dolara za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom, što je treća autorizacija izvoza oružja, rekao je u subotu.

Biden je državnom tajniku Antony Blinkenu naredio u petak da se na osnovi Zakona o međunarodnoj pomoći 350 milijuna dolara namijeni za pomoć ukrajinskim obrambenim kapacitetima.

Ukrajina traži protutenkovsko oružje Javelin i protuzračne rakete Stinger.

Blinken je u subotu izjavio da je ova treća autorizacija za izvoz oružja u Ukrajinu bez presedana.

Pentagon je rekao da naoružanje uključuju protuoklopno i lako oružje, pancirke i razne vrste streljiva koja će pomoći obrani Ukrajine. Glasnogovornik državnog tajništva je također rekao da naoružanje uključuje i protuzrakoplovne sustave.

Sjedinjene Američke Države su ujesen i u prosincu 2021. godine iz svog arsenala odvojile oružje kako bi opskrbile Ukrajinu. Blinken je rekao da je SAD tijekom prethodne godine Ukrajini pružio pomoći u vrijednosti od više od milijardu dolara.

Druge države su također poslale vojnu pomoć Kijivu, čija se vojska suočava s ruskom invazijom.

Ruske snage ponovno su u subotu počele prodirati u unutrašnjost Ukrajine nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaustavio ofenzivu dan ranije u očekivanju pregovora s Kijivom koji se nisu ostvarili, rekao je Kremlj.

Nizozemska će Ukrajini poslati 200 protuzračnih raketa Stinger što je prije moguće, poručila je nizozemska vlada u pismu parlamentu u subotu.

Belgija će poslati 2.000 strojnica i 3.800 tona goriva.

Njemačka, koja dugo nije izvozila oružje u ratna područja, odobrila je dostavu 400 raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, objavilo je ministarstvo obrane u Berlinu, što predstavlja promjenu politike nakon što se Njemačka suočila s kritikama jer je odbijala Kijivu slati oružje za razliku od drugih zapadnih saveznika.

Francuska je odlučila poslati obrambenu vojnu opremu Ukrajini kako bi je podržala u obrani od ruske invazije, rekao je glasnogovornik francuske vojske u subotu i dodao da se još uvijek razmatra isporuka napadačkog naoružanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!