07:20 / 23.03.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Američki dužnosnik: Borbena moć Rusije u Ukrajini opada

Ruska razaranja - industrijski dio Mariupolja

Ruska razaranja - industrijski dio Mariupolja

Foto: AZOV / via REUTERS

Borbena moć Rusije u Ukrajini pala je ispod 90 posto razine kojju je imala prije invazije prvi put od početka napada, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik, ukazujući na velike gubitke oružja i rastuće žrtve.

Prema procjeni SAD-a, Rusija okupila više od 150.000 vojnika oko Ukrajine prije invazije 24. veljače, zajedno s dovoljno zrakoplova, topništva, tenkova i druge vatrene moći za svoj napad punog razmjera.

- Prvi put bi mogli biti tek ispod 90 posto, rekao je dužnosnik američke obrane novinarima bez dokaza i pod uvjetom da ostane neimenovan. 

Gotovo mjesec dana nakon rata, ruske trupe nisu uspjele zauzeti niti jedan veći grad, a ukrajinske snage zaustavile su njihovo napredovanje na gotovo svim frontama. Moskva se umjesto toga okrenula bombardiranju gradova topništvom, projektilima i bombama. Rusija poriče da je ciljala civile.

Veći dio bombardiranja bio je usmjeren na jugoistočni grad Mariupolj. 

Visoki američki dužnosnik rekao je da su ruske pomorske snage vjerojatno pucale na Mariupolj iz Azovskog mora u posljednja 24 sata.

Rusija nije službeno ažurirala podatke o žrtvama otkako je 2. ožujka izjavila da je 498 vojnika ubijeno, a 1597 ranjeno. No od tada je njezina ofenziva naišla na daljnji jak otpor ukrajinske vojske i dobrovoljačkih obrambenih snaga.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan procijenio je u utorak da se broj ruskih žrtava kreće u tisućama, ali je odbio ponuditi točnu brojku. Američki dužnosnik sugerirao je da nema naznaka da Rusija još povlači dodatne snage u Ukrajinu.

Putinova invazija na Ukrajinu natjerala je više od 3,5 milijuna ljudi na bijeg, dovela do izolacije ruskog gospodarstva bez presedana jer su zapadne zemlje uvele sankcije i potaknula strah od šireg sukoba na Zapadu o kojem se desetljećima nije razmišljalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!