Žestoki rat iscrpljivanja nastavlja se u Ukrajini

22.03.2022.

19:04

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Rusi su nastavili s napadima

Rusi su nastavili s napadima

Foto: Marko Djurica/Thomas Peter / REUTERS

Rusi su nastavili s napadima na Kijev, Harkiv, Mariupolj i ostale gradove koje žele osvojiti od prvog dana agresije. No, Ukrajinci, koji su se pokazali kao znatno tvrđi protivnik nego što je Moskva očekivala, žestokim otporom poremetili su planove Vladimira Putina o brzoj pobjedi u ratu. No, cijena koju plaćaju u obrani svoje zemlje - sve je veća.

Žestoki rat iscrpljivanja nastavlja se u Ukrajini. Mariupolj - luka na Azovskom moru, važan ekonomski centar - čijih je najmanje tristo tisuća stanovnika u skloništima tri tjedna.

Bez vode, struje, grijanja, sa sve manje hrane. Trenutak napad na gradsku tvornicu snimljen iz zraka. Čečenski lider Ramzan Kadirov objavljuje snimke koje navodno prikazuje ulazak njegovih boraca u grad, ključan Moskvi, kako bi povezala anektirani poluotok Krim sa separatističkim proruskim dijelovima regije Donbas i samom Rusijom.

Ruska državna televizija emitirala je snimke za koje navodi kako prikazuje borbe separatista iz regije Donjeck u Marjinki, ali i osvojeni mariupoljski aerodrom, za koji tvrde kako je korišten kao vojarna ukrajinske vojske.

Dodaje se i kako će razminiranje područja aerodroma započeti nakon završetka borbi u Mariupolju.

U Irpinju, sjeverozapadno od Kijeva, gusti crni dim uzdiže se iznad zgrada lokalne vlade i stambenog naselja. Gore i rezervoari uskladištene nafte u Černihivu. Jasno se vide ruski topnički položaji oko osvojene zrakoplovne baze Antonov, sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva.

Puste su ulice Kijeva, na snazi je pojačani, policijski sat koji prestaje sutra ujutro. Tišinu prekidaju zvuci nedalekih borbi.

Ukrajinske snage zaustavile su napredovanje Rusa 25 kilometara od središta grada. No, pojedini stambena predgrađa stalno su raketirani. Osam je poginulih. U gradsku bolnicu stižu ranjeni.

- Upali smo u izravni sukob s ruskim snagama i ozlijeđene su mi obje noge. U jednoj mi je nozi metak, mislim, nisam siguran. Možda su to i krhotine granate, rekao je vojnik iz Kijeva Ivan Gunčenko.

Ukrajinski izvori tvrde kako su oslobodili zauzeti grad Makariv, udaljen samo pedeset kilometara zapadno od Kijeva.

Na svom službenom Twitter profilu ukrajinska vojska objavljuje snimke žestokog bombardiranja ruskih snaga uz tekst - "Ruski okupatori i dalje gube opremu i konvoje za potporu".

Istodobno, gradonačelnik obližnjeg Borispila, grada na raskrižju mnogih cesta koje međusobno povezuju Ukrajinu, poziva stanovnike na evakuaciju.

- Danas su se na sjeveru pojačale borbe. Kako bi naše topništvo i zrakoplovstvo bilo učinkovitije, bez da ugrozi civile, oružane snage i mi zaista molimo stanovnike obližnjih sela i Borispila da se polako kreću na sigurnija mjesta. Proboj neprijatelja malo je vjerojatan, jer naše oružane snage vrlo dobro drže svoje položaje, naglasio je gradonačelnik Borispila Volodimir Borisenko

Čuhuiv, udaljen samo deset kilometara od granice s Rusijom, većina njegovih stanovnika govori ruski jezik. Ruska vojska vrlo brzo je napredovala do ovog područja, ali je nakon žestokih borbi otjerana, uz visoku cijenu.

Grad s velikim pogonima prehrambene industrije - neprepoznatljiv je.

- To je rezultat napada ruskih zrakoplova u Čuhuivu. Ovo je igralište za djecu, poručio je ukrajinski vojnik.

Samo dvadeset minuta prije nego je psihijatrijski odjel bolnice u Mikolajevu pogodila raketa, potpuno ga razorivši, pedesetak bolesnika evakuirano je na drugu lokaciju. Ipak, troje je poginulih.

- Ogorčen sam, samo bih plakao, jer nekad smo bili povezani, mi, Ukrajinci i Rusi. A sad vidimo rusku okrutnost, tako brutalnu. Nemam riječi, loši su ljudi. To nije ljudski način ophođenja s ljudima. Jednostavno ostajem bez riječi, istaknuo je doktor na odjelu psihijatrije bolnice u Mikolajevu Anatolij Pavlov.

Perinatalni centar u razrušenom Harkivu sada radi u podrumu. Iako su prije rata radili u izvrsnim uvjetima, osoblje bolnice ponosno je što sada može porađati dvije trudnice istodobno.

- Samo se beskrajno klanjam osoblju koje je ostalo ovdje, sa mnom. Mnogi od njih nisu bili kod kuće svih ovih 26 dana. Mnogi su ostali bez domova, doveli su ovamo svoje roditelje, žene i djecu. Neki čak i mačku, naglasila je direktorica Perinatalnog centra u Harkivu dr. Irina Kondratova.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje 62 zasebna napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini od početka sukoba, s 15 smrtnih slučajeva i najmanje 37 ozlijeđenih.

Istodobno, Kijev tvrdi kako je od početka rata potpuno uništeno deset bolnica. Glavni tajnik Svjetske organizacije poziva na prekid "apsurdnog rata" koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, jer uzrokuje "užasnu ljudsku patnju".

- Ovaj rat je nemoguće dobiti. Prije ili kasnije, morat će prijeći s bojnog polja za pregovarački stol, to je neizbježno. Pitanje je samo: koliko još života mora biti izgubljeno? Koliko još bombi mora pasti? Koliko Mariupolja mora biti uništeno? Koliko će još Ukrajinaca i Rusa biti ubijeno prije nego svi shvate da u ovom ratu nema pobjednika, nego samo gubitnika?, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres.

Nuklearnu elektranu Černobil ruske su snage zauzele prvih dana rata. Sada Ukrajinci tvrde kako u njezinoj blizini gori nekoliko požara, vjerojatno zbog napada granatama, ali moguće je i da su podmetnuti. Upozoravaju na opasnost od širenja radioaktivnog dima. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!