Plenković u Sobranju pozvao Skoplje na dodatne napore za ulazak u EU

05.04.2023.

Zadnja izmjena 19:46

Autor: Alenka Marina/Tamara Marković/IMS/Dnevnik/HRT/Hina

Andrej Plenković i Dimitar Kovačevski

Andrej Plenković i Dimitar Kovačevski

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković bio je u službenom je posjetu Sjevernoj Makedoniji, gdje se sastao s državnim vrhom, a obratio se i zastupnicima Sobranja, parlamenta Sjeverne Makedonije. U Skopju se sastao i s predstavnicima hrvatske zajednice.

Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku ne veže samo zajednička prošlost nego i želja za boljom zajedničkom budućnosti. Naše države nemaju otvorenih pitanja, grade i produbljuju politički dijalog, povećavaju gospodarsku i trgovinsku suradnju, rekao je Dimitro Kovačevski, premijer Sjeverne Makedonije.

Sjeverna Makedonija još je 2000. na Zagrebačkom summitu parafirala Sporazum o stabilizaciji i priduživanju, čak i prije Hrvatske, provela mnogo reformi, a nerijetko je na putu prema članstvu u Uniji bila neopravdano usporavana, rekao je premijer Plenković i dodao da razumije frustracije i nezadovoljstvo.

Skoplje je dobilo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora tek prošlo ljeto, nakon što su uklonjene dugogodišnje blokade Grčke i Bugarske. 

Otkako je Sjeverna Makedonija 2020. postala članica NATO-a, čime smo postali saveznici, naši odnosi su sve tješnji u svim područjima, rekao je Plenković obraćajući se zastupnicima Sobranja. Pohvalio je sve napore i konstruktivnu ulogu Sjeverne Makedonije u regionalnom i europskom kontekstu. 

Premijer Plenković razgovarao je s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, susreo se s predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, poglavarom Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskopom Stefanom te skopskim biskupom Kirom Stojanovim

Posjet je pratila i ekipa HRT-a, a o tome je u središnjem Dnevniku HRT-a izvijestila novinarka Tamara Marković.

Podrška na putu prema Europskoj uniji


Premijer Andrej Plenković se najprije sastao s premijerom Sjeverne Makednije Dimitrom Kovačevskim, a teme razgovora bile su jačanje bilateralnih odnosa i jačanje gospodarske suradnje.

Hrvatska je ponovno izrazila svoju podršku Sjevernoj Makedoniji na njezinu putu prema Europskoj uniji. Ta je zemlja status kandidatkinje dobila prije više od 17 godina te se put u eurointegracije za nju pokazao kao težak proces. Zbog toga je Skopju iznimno važna podrška Zagreba vezano za to pitanje.

Hrvatska je među onima koji najglasnije i najkonzistentnije podržavaju našu eurointegraciju

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski

Kovačevski je u zajedničkoj izjavi istaknuo da posjet Andreja Plenkovića, kojega je nazvao dragim prijateljem, dolazi nakon njegova posjeta Srbiji i Sloveniji, izrazivši zadovoljstvo što može razgovarati sa svojim kolegama koji "istinsku razumiju regiju i prilike u kojima se nalazimo". Rekao je da njegova vlada i on osobno nastavljaju raditi u smjeru jačanja odnosa s Hrvatskom.

- S Hrvatskom nas vezuje ne samo zajednička prošlost, nego i želja za bolju zajedničku budućnost. Hrvatska je među onima koji najglasnije i najkonzistentnije podržavaju našu eurointegraciju, poručio je Kovačevski. Izrazio je želju za učvršćivanje gospodarske i trgovinske suradnje.

Otvaranje pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom prvo je blokirala Grčka pa je država pristala promijeniti ime iz Makedonija u Sjeverna Makedonija i to joj je omogućilo ulazak u NATO. Drugu blokadu kasnije je prouzročila Bugarska zahtjevima koji dovode u pitanje makedonski nacionalni identitet i jezik. Sad se traži da Sjeverna Makedonija uvrsti bugarsku nacionalnu manjinu u ustav.

- Proces ustavnih izmjena je strukturirani proces i na temelju najboljih praksi i iskustava izradit će se prijedlog koji će tada biti stavljen na raspravu, rekao je Kovačevski. Komentirajući švicarski i belgijski model kao moguće solucije kazao je: Smatram da mi imamo i makedonski model. Mi smo se uvijek borili za makedonsku državu, makedonski jezik, identitet".

Smatram da će Sjeverna Makedonija kroz nekoliko godina sigurno postati članica Europske unije

hrvatski premijer Andrej Plenković

Plenković je odnose dviju zemalja okarakterizirao kao izvrsne, prijateljske i kvalitetne.

- Smatram da će Sjeverna Makedonija kroz nekoliko godina sigurno postati članica Europske unije, a Hrvatska joj na tom putu od srca i bez ikakvih kondicija pomaže već godinama, rekao je hrvatski premijer.

Dodao je kako je Sjeverna Makedonija na europskom putu nerijetko bila neopravdano usporavana.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je trgovinska suradnja dosegnula gotovo 300 milijuna eura.

- Posebno nam je drago da je velik broj makedonskih turista posjetio Hrvatsku, ostvarili ste oko 290.000 noćenja u prošloj godini, rekao je.

Plenković u Sobranju


Premijer Plenković pozvao je Sjevernu Makedoniju na dodatne napore na putu prema članstvu u Europskoj uniji, a Hrvatska će joj na tom putu pomagati utjecajem, iskustvom i znanjem. 


- Hrvatska će svojim utjecajem, iskustvom i znanjem nastaviti pomagati Sjevernoj Makedoniji na njenom zacrtanom europskom putu, rekao je i dodao da Sjeverna Makedonija u Hrvatskoj ima "iskrenog i najpredanijeg saveznika".


- U potpunosti razumijem određene frustracije i nezadovoljstvo s obzirom na godine čekanja pred vratima Europske unije, rekao je Plenković na svečanoj sjednici u Sobranju, parlamentu Sjeverne Makedonije. 

Plenković: Cijenili bismo da se Hrvate spomene u preambuli ustava Sj. Makedonije


U Skopju je bilo riječi i o ustavnim izmjenama o kojima se već dugo govori, a one se tiču i hrvatske nacionalne manjine. Hrvata u Sjevernoj Makedoniji ima oko 4000, ali usprkos svim razgovorima posljednjih godina nisu dobili status nacionalne manjine.

Premijer Plenković rekao je u Skopju da bi Hrvatska cijenila da se i Hrvate spomene u preambuli ustava Sjeverne Makedonije i da je ta sugestija blagonaklono primljena.

Hrvatska i Sjeverna Makedonija potpisale su Sporazum o uzajamnoj zaštiti manjina 2007. godine, ali Hrvatska želi da Hrvati, kojih u Sjevernoj Makedoniji ima oko 4000, budu spomenuti i u ustavu Sjeverne Makedonije.

U okviru ustavnih promjena, mi smo sugerirali da bismo cijenili da se i Hrvate spomene u preambuli ustava što bi bilo dobro s obzirom na uzajamnu zaštitu manjina, rekao je Plenković nakon susreta s pripadnicima hrvatske zajednice na kraju službenog posjeta Sjevernoj Makedoniji.

Plenković je rekao da je hrvatska sugestija blagonaklono primljena za razliku od zahtjeva Bugarske što izaziva političke prijepore pozicije i opozicije.

- Jedni bi to učinili sada, drugi prvo žele izvanredne izbore pa bi nakon toga to onda rješavali u paketu. Trebat će još dosta dijaloga među političkim strankama kako bi se išlo naprijed, rekao je premijer nakon što se odvojeno sastao s premijerom Dimitrom Kovačevskim i liderom oporbene stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Sjeverna Makedonija i Albanija dobile su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s Europskom unijom 2020. godine tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, ali ih je bugarska blokada odgodila i to je omogućeno tek u srpnju 2022.


Nakon što je Sjeverna Makedonija, nekoć Makedonija, riješila grčku blokadu zbog imena, pojavila se Bugarska sa svojim zahtjevima koji dovode u pitanje makedonski jezik i identitet.

Balkanska zemlja sada je u fazi takozvanog screeninga, usklađenosti makedonskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a. Ovaj proces trebao bi potrajati do studenog ove godine, rekao je Plenković.

Uz premijera bili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!