Anketa: Polovica republikanaca uz Trumpa protiv FBI-a

18.08.2022.

18:15

Autor: V.G./Hina/HRT

Donald Trump

Donald Trump

Foto: David 'Dee' Delgado / Reuters

Polovica američkih republikanaca smatra da su se dužnosnici FBI-a ponašali neodgovorno kada su pretražili dom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi tragajući za povjerljivim dokumentima iz Bijele kuće, pokazalo je istraživanje Reutersa/Ipsosa objavljeno u četvrtak.

Agenti FBI-a su 8. kolovoza uzeli 11 kompleta povjerljivih dokumenata iz Trumpovog restorta Mar-a-Lago u Palm Beachu, od kojih su neki bili označeni kao "vrlo povjerljivi", što je status rezerviran za dokumente s najosjetljivijim podacima povezanim s američkom nacionalnom sigurnošću.

Trump je rekao da je riječ o politički motiviranom činu, a ministarstvo pravosuđa da nepristrano primjenjuje zakon.

Anketa Reutersa/Ipsosa ukazuje na to da bi republikanski birači mogli biti u velikoj mjeri na strani Trumpa, unatoč dugogodišnjoj potpori Republikanske stranke agencijama za provođenje zakona.

Ipak, značajan dio republikanaca podržao je djelovanje FBI-a, što je bliže gledištu istaknutih republikanaca poput bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea koji je u srijedu pozvao stranku da prestane napadati FBI.

Da su se FBI i ministarstvo ponašali neodgovorno smatra 54 posto ispitanika, a 23 posto ih smatra suprotno. Ostali su odgovorili da ne znaju.

Stavovi o pretresu bez presedana odražavaju polariziranost zemlje. Dok su republikanci uglavnom stali iza Trumpa, 71 posto demokrata i otprilike polovica "neovisnih" birača reklo je da su savezni organi postupili odgovorno.

Trump je još uvijek iznimno popularan među republikancima i razmatra kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024.

FBI je upozorio da se povećao broj prijetnji toj saveznoj agenciji od pretresa u Mar-a-Lagu. Tri dana nakon pretrage Trumpove kuće, naoružani muškarac s desničarskim stavovima pokušao je provaliti u ured FBI-a u Cincinnatiju i policajci su ga nakon potjere ustrijelili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!