Armenija poziva Rusiju da prisili azerbajdžanske trupe da napuste Karabah

28.03.2022.

14:54

Autor: Hina/HRT

Ruske mirovne snage u Gorskom karabahu

Ruske mirovne snage u Gorskom karabahu

Foto: FRANCESCO BREMBATI / Reuters

Armenija je u ponedjeljak izjavila kako očekuje da će Rusija poduzeti mjere kako bi natjerala Azerbajdžan da povuče trupe iz područja Gorskog Karabaha pod nadzorom ruskih mirovnih snaga, gdje raste napetost zbog teritorijalnog spora.

Azerbajdžanske trupe su 2020. protjerale etničke armenske snage s područja koje su kontrolirale od 1990-ih u Nagorno-Karabahu i oko njega prije nego što je Rusija posredovala u prekidu vatre i rasporedila mirovne snage.


Moskva je u subotu priopćila da je Azerbajdžan prekršio sporazum dopuštajući svojim vojnicima da uđu u regiju nedaleko od sela Faruh, ali da ih je Azerbajdžan povukao do nedjelje.


Armensko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak na istragu o akcijama ruskih mirovnih snaga tijekom upada i objavilo je dvije zemljopisne karte ruskog ministarstva obrane za koje je kazalo da pokazuju da su azerbajdžanske snage još uvijek tamo.


- Očekujemo da ruske mirovne snage u Nagorno-Karabahu poduzmu konkretne mjere kako bi zaustavile upad azerbajdžanskih postrojbi u zonu odgovornosti mirovnih snaga i da prisilile na povlačenje azerbajdžanske oružane snage, stoji u priopćenju.


Azerbajdžan je u nedjelju rekao da nije povukao svoje snage te da je to područje njegov suvereni teritorij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!