Aščić o uništenju "Moskve": Ovo je veliki udarac za rusku vojsku

14.04.2022.

19:18

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Miro Aščić javio se iz Lavova

Miro Aščić javio se iz Lavova

Foto: HTV / HRT

Nakon pedeset dana rata Ukrajinci ne samo da nisu pokleknuli nego je njihov otpor sve snažniji, unatoč golemim razaranjima koja svakodnevno podnose. Istodobno, gubitak krstarice "Moskva" za Ruse je i velik psihološki poraz. 

- Bez obzira je li riječ o požaru ili projektilu, protubrodskom projektilu Neptun, ovo je zaista veliki udarac za rusku vojsku, a posebice za rusku crnomorsku flotu koja od početka blokira ukrajinsku obalu i praktično svaki dan izvodi napade krstarećim raketama, izvijestio je u javljanju u središnji Dnevnik naš reporter Miro Aščić

- Krstarica "Moskva"vodeći je brod ruske crnomorske flote, ona je sudjelovala u zarobljavanju ruskih vojnika na početku rata na Zmijskom otoku, a naoružana je do te mjere da su je nazvali ubojicom nosača aviona, dodaje.

Ovo će zbog njezinih godina, očito biti kraj vojne službe.

- Podsjetit ću da je ukrajinska vojska prije otprilike dva tjedna u okupiranoj luci Berdjansk u zaporoškoj oblasti sovjetskom raketom uspjela uništiti desantni brod ruske crnomorske flote i iz te luke protjerati rusko vojno brodovlje, ističe.  

Pokaže li se da je napad na "Moskvu" izvela ukrajinska vojska, značit će to da ruski brodovi u Crnom moru nisu sigurni, dodaje, ističući da se nakon 50 dana rata ne zna stvarni broj poginulih.

- Znamo da je ukrajinska svojim otporom iznenadila svijeta i posebice rusku vojsku koja je na početku agresije zabilježila veliku progresiju, ali je zatim zaustavljena na svim frontovima i bilježi velike gubitke što je dovelo do promjene taktike. 

Ukrajinska vojska, ističe Aščić, za sada ne pokazuje znakove slabosti već se ruska vojska povukla sa sjevera zemlje, ona sve više rat prenosi na pogranično područje.

- Ukrajinska vojska sve češće izvodi diverzantske akcije, a što Rusiji stvara sve više problema. Moskva je zaprijetila da, ako će se takvi napadi nastave, da će gađati zapovjedne centre iz kojih se zapovijedi izdaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!