Na prijelazu Beregsurány mirno i organizirano dočekuju izbjeglice

14.04.2022.

12:28

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik1/HRT

Na prijelazu Beregsurány mirno i organizirano dočekuju izbjeglice

Na prijelazu Beregsurány mirno i organizirano dočekuju izbjeglice

Foto: HRT / HRT

Od strahota rata dosad je izbjeglo više od 4 milijuna 700 tisuća Ukrajinaca. Taj broj svakodnevno raste, a na graničnom prijelazu Beregsurány u Mađarskoj i danas pješice pristižu izbjeglice. 

Kakvo je stanje danas na tom graničnom prijelazu, izvijestio je novinar HRT-a Marin Ćurić.

- Najnoviji podaci kažu kako je tijekom jučerašnjeg dana granični prijelaz prešlo njih oko 300, a dan prije oko 650 izbjeglica. Manji broj od 300 jučer pripisuje se tome što je sustav na graničnom prijelazu pao pa je i promet bio zaustavljen - izvijestio je Ćurić.

Raseljeni Ukrajinci, kaže, pješice prelaze sam prijelaz, kombi vozila ih dovoze u samo mjesto gdje im se pruža prva pomoć, obavlja se registracija i sami odlučuju žele li ići u Budimpeštu ili nekamo dalje. Neki od njih izražavaju želju otići u Hrvatsku, u tome im pomažu vozači volonteri koji su registrirani i mogu se odazvati kada je to potrebno.

- Pomoći ima dovoljno, kažu volonteri, jutros je stigao veliki autobus iz Italije s puno hrane, lijekova, potrepština za majke i bebe. Dobra je vijest što je školska dvorana u kojoj su do sada bili smješteni izbjeglice zatvorena jer svi sada mogu biti smještene u kontejnere ili u društveni dom - izjavio je Ćurić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!