AstraZeneca: Nuspojave cjepiva su očekivane

18.02.2021.

21:41

Autor: T.V./Hina

AstraZeneca: Nuspojave cjepiva su očekivane

AstraZeneca: Nuspojave cjepiva su očekivane

Foto: Johan Nilsson / REUTERS

Britansko-švedska multinacionalna farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je u četvrtak da joj nisu poznate bilo kakve teške ili neočekivane nuspojave njezina cjepiva protiv koronavirusa, ističući svoje stroge standarde kvalitete i činjenicu da se cjepivo koristi u 50 zemalja.

U Njemačkoj su prijave nuspojava i zabrinutost u vezi učinkovitosti doveli do toga da neki ljudi odbijaju AstraZenecino cjepivo. Žalili su se na teške reakcije, a u nekim slučajevima su uzimali i bolovanje.

To je dovelo do otpora prema cijepljenju tim cjepivom i do otkazivanja već dogovorenih termina za cijepljenje.

- Reakcije su zasad očekivane i u skladu s podacima iz naših kliničkih ispitivanja, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Simptomi uključuju privremenu bol i osjetljivost na mjestu uboda, slabu do umjerenu glavobolju, umor, groznicu, povišenu temperaturu, slabost i bol u mišićima.

Većina simptoma pojavljuje se dan nakon cijepljenja i vrlo vjerojatno će se ponoviti nakon druge doze, rekao je glasnogovornik.

- Nije prijavljen nijedan teški slučaj nuspojava povezan s cjepivom AstraZenece, istaknuo je dodajući da kompanija budno prati razvoj situacije.

Oglasio se i njemački regulator cjepiva koji je priopćio da je cjepivo AstraZenece "visoko učinkovito" te da su reakcije na njega kratkotrajne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!