07:43 / 15.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Australija postala "žrtva svog uspjeha" u borbi s Covidom-19

Foto: REUTERS/Sandra Sanders

Foto: REUTERS/Sandra Sanders

Foto: - / REUTERS

Australija je do sada zabilježila oko 27.700 zaraženih, a od posljedica bolesti Covid-19 umrlo je 907 osoba.
Australska pobjeda u borbi s Covidom-19, dok se u mnogim dijelovima svijeta broj zaraženih i umrlih strmoglavo penje, učinila je zemlju "žrtvom svog uspjeha", jer se mnogi Australci žele vratiti kući iz inozemstva, izjavio je australski ministar obrazovanja.

➡️
Koronavirus - crni rekordi, strože mjere    

Australija je u ožujku zatvorila granice svima, osim svojim državljanima i stanovnicima, a ograničeni broj onih koji su ulazili u zemlju, morali su dva tjedna provesti u izolaciji.

U Australiji je upravo zabilježen prvi tjedan u kojem nije bilo lokalnog prenošenja novog koronavirusa, a nije bilo ni smrtnih slučajeva koji su povezani s koronavirusom, što se dogodilo prvi put u pojave pandemije. U saveznoj državi Victoriji, koja je bila žarište pandemije, danas je 16. dan zaredom bez novih slučajeva zaraze i bez umrlih.

- Kad vidimo što se događa u ostalim dijelovima svijeta sa Covidom-19, gotovo da postajemo žrtve svog uspjeha, jer se mnogi ljudi žele vratiti u Australiju, izjavio je ministar obrazovanja Dan Tehan za televizijsku postaju Sky News.

Premijer Scott Morrison je u petak izjavio da je s porastom broja Australaca koji se žele vratiti nastao problem s manjkom mjesta u prostorima za izolaciju za ostale, poput tisuća međunarodnih studenata.

- Unuar sadašnjeg ograničenja broja, pravo prvenstva se mora dati Australcima koji se žele vratiti, izjavio je ministar obrazovanja. No, dodao je da su savezne države i teritoriji zamoljeni izraditi plan sigurnog povratka za međunarodne studente. Strani učenici su pridonosili australskoj ekonomiji s 35 milijardi australskih dolara pa se gradovi poput Canberre nadaju da će se polako i njima dopustiti povratak 2021.

Australija je do sada zabilježila oko 27.700 zaraženih, a od posljedica bolesti Covid-19 umrlo je 907 osoba. Ovakav uspjeh u borbi s koronavirusom Australci povezuju s rano uvedenim strogim epidemiološkim mjerama, koje su uključivale i višemjesečno zaključavanje Melbournea, drugog najmnogoljudnijeg grada u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!