Australija potpuno otvorila granice koje je COVID-19 zapečatio

21.02.2022.

10:47

Autor: HRT/Hina

Australija potpuno otvorila granice koje je covid-19 zapečatio

Australija potpuno otvorila granice koje je covid-19 zapečatio

Foto: Joel Carrett / REUTERS

Australija je nakon gotovo dvije godine ponovno otvorila granice koje je panemija COVID-19 držala zatvorene i u ponedjeljak su iz inozemstva stigli prvi turisti potpuno cijepljeni, te državljani te zemlje koji su se konačno vratili obiteljima i prijateljima.

Više od 50 međunarodnih letova predviđeno je u ponedjeljak, od čega 27 treba sletjeti u najveći grad Sydney. Turizam i sektor ugostiteljstva s nestrpljenjem čekaju oporavak nakon ograničenja koja su vlasti nametnule u pandemiji.

- Danas je vrlo uzbudljiv dan, koji smo dugo čekali otkako smo prvi put zatvorili granice na početku pandemije, rekao je premijer Scott Morrison novinarima u državi Tasmaniji koja snažno ovisi o turizmu.

U zračnim lukama nizale su se dirljive scene ponovnog okupljanja obitelji.

- Sedam stotina dvadeset četiri dana bili smo razdvojeni i ovo danas za mene je jedino važno. Ne želim ga pustiti, hvala vam što ste mi ga vratili, rekla je Sue Witton u Melbourneu gdje je dočekala sina Simona i konačno ga zagrlila nakon dvije godine.

Turizam je jedna od najsnažniji australskih gospodarskih grana i donosi 60 milijardi australskih dolara prihoda te zapošljava oko 5 posto radne snage. Taj sektor bio je desetkovan otkako je kontinent zatvorio svoje granice u ožujku 2020.

U izjavi za ABC iz zračne luke u Sydneyu ministar turizma Dan Tehan izrazio je nadu da će se dogoditi "snažan oporavak" turističkog tržišta.

Avioprijevoznik Qantas trebao bi ovaj tjedan dovesti više od 14.000 putnika u Australiju. Nasuprot radosti u zračnoj luci, svi vlakovi u Sydneyu otkazani su u ponedjeljak zbog spora o plaćama između sindikata i vlade.

U borbi protiv pandemije, Australija je bila šampion u primjeni strogih mjera nametanjem lockdowna od prošle godine, no kako je varijanta omikron prošla vrhunac vlasti su odlučile otvarati granice prvo dopuštajući Australcima da putuju i izlaze iz zemlje, a zatim primajući međunarodne studente i neke radnike.

Od ponedjeljka ulaze svi putnici i turisti neće morati u karantenu.

Ukupno je Australija potvrdila oko 2,7 milijuna zaraženih otkako se pojavio omikron krajem studenoga.

No, s jednom od najvećih svjetskih stopa cijepljenja više od 94 posto ljudi starijih od 16 godina bilo je nešto manje od 5000 smrtnih slučajeva, što je samo djelić stopa smrtnosti u mnogim drugim razvijenim zemljama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!