Australija raspoređuje vojsku zbog naredbe o izolaciji zbog koronavirusa

04.08.2020.

09:19

Autor: I.D./HINA

default error photo
Osobe koje više puta prekrše odredbu o samoizolaciji bit će kažnjene s do 20.000 australskih dolara.
Druga najmnogoljudnija australska savezna država Victoria objavila je u utorak da će rasporediti vojsku kako bi provela odredbe o izolaciji zbog pandemije te da će svatko tko krši pravila dobiti kaznu i do 20.000 australskih dolara.

Australija, nekoć isticana kao globalni lider u suzbijanju pandemije, pokušava usporiti širenje koronavirusa u Victoriji i time spriječiti drugi val pandemije.

Ranije ovoga tjedna Victoria je uvela policijski sat, veće restrikcije dnevnog kretanja stanovnika te je nametnula zatvaranje većih dijelova lokalne ekonomije.

Gotovo trećina zaraženih nije bila u kućnoj izolaciji prilikom provjere, zbog čega su uvedene oštre kazne, kazao je premijer savezne države Victoria Daniel Andrews u utorak.

Andrews je objavio da će 500 vojnika ovoga tjedna biti raspoređeno u Victoriju kako bi se provele odredbe o samoizolaciji, uz kazne od gotovo 5.000 australskih dolara za kršenje pravila.

Jedino su zaražene osobe kojima je potrebna hitna medicinska pomoć izuzete od samoizolacije.

- Doslovno ne postoji razlog da napustite dom. Ako napustite dom, a policija vas ne pronađe u svom domu, bit će vam vrlo teško objasniti policiji države Victoria da ste imali opravdan razlog, rekao je Andrews novinarima u Melbourneu.

- Osobe koje više puta prekrše odredbu o samoizolaciji mogu dobiti kaznu do 20.000 australskih dolara, rekao je Andrews.

U Australiji je od izbijanja pandemije potvrđeno gotovo 19.000 slučajeva zaraze koronavirusom, dok su 232 osobe umrle, što je mnogo manje nego u drugim razvijenim državama.

Tjednima troznamenkasti dnevni broj novozaraženih

Australija je rano zatvorila granice, nametnula socijalno distanciranje, uz opsežna testiranja.

Nakon otvaranja zemlje znatno je porastao broj zaraženih lokalnom transmisijom u Victoriji, koja tjednima bilježi troznamenkasti broj dnevno zaraženih. Na Victoriju otpada čak gotovo 12.000 slučajeva.

U utorak je u toj saveznoj državi potvrđeno 439 novih slučajeva, a 11 je osoba umrlo.

Ukupno je u Victoriji umrlo 136 osoba, a virus se znatno proširio po domovima za starije i nemoćne.

Dužnosnici Victorije navode da je posljednji val potaknut zbog nepoštovanja restrikcija.

- Postoji određen broj ljudi koji su svjesno prekršili policijski sat. Netko je odlučio da mu je dosadno i da se ide voziti, dok je netko odlučio da treba kupiti auto nakon 20 sati prošle noći, rekla je ministrica unutarnjih poslova Victorije Lisa Neville novinarima u Melbourneu.

Australija je donijela odluku da će osobe kojima je propisana samoizolacija dobiti 1.500 australskih dolara od države kako ne bi kršili odredbu zbog ekonomskih razloga.

Mnoge granice između saveznih država zatvorene su jer je novi val zaraze većinom ograničen na Victoriju, a drugi po broju zaraženih susjedni je Novi Južni Wales. Ta je savezna država u utorak imala samo 12 novozaraženih, a dio zaraženih vraćao se iz Victorije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!