10:02 / 04.04.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Australija slavi Uskrs bez novih slučajeva zaraze

Normalan život u Australiji

Normalan život u Australiji

Foto: Nick Gibbs / via REUTERS

Dok je većina Europe pod snažnim mjerama borbe protiv epidemije koronavirusne bolesti, Australci slave Uskrs relativno bez ograničenja, jer država nije izvijestila ni o jednom novom lokalnom slučaju koronavirusa.

Queensland, žarište nedavna lokalnog izbijanja Covida-19, imao je samo jedan slučaj zaraze u protekla tri dana. Država ima najstroža ograničenja na javna okupljanja.

U drugim drugim dijelovima zemlje Australci su pohrlili na plaže želeći iskoristiti toplo vrijeme ili se okupljaju u obiteljima u snažnom kontrastu s prošlogodišnjim uskrsnim blagdanima kad su zbog nacionalnog zatvaranja morali ostati u svojim domovima.

Dok su druge zemlje tijekom velikoga kršćanskog blagdana nametnule nova ograničenja ili ograničile usluge nastojeći suzbiti širenje trećeg vala koronavirusa, australske su crkve otvorene i mnogi vjernici prisustvovali su misama za vrijeme četverodnevna vikenda.

Kršćani su dominanta religija u Australiji i njihova zajednica obuhvaća 12 milijuna ljudi, odnosno 86 posto Australaca vjernika koji se izjašnjavaju kršćanima, prema popisu stanovništva iz 2016.

Australija je jedna od najuspješnijih zemalja u suzbijanju pandemije, s brzo uvođenim karantenama, zatvaranjima granica i brzim praćenjem kontakata što je rezultiralo ograničenjem zaraza na nešto više od 29.000 zaraženih te 909 umrlih od Covida-19.

Država međutim nije ispunila svoj cilj cijepljenja, propustivši da u ožujku primijeni 3,3 milijuna doza dok države i savezna vlada jedni drugima prebacuju krivnju.

Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da je zemlja na tragu da svi Australci koji se žele cijepiti prvu dozu cjepiva prime do listopada.

- Kako se povećala opskrba proizvodnjom domaćeg cjepiva, povećala se i njegova primjena - rekao je.

Tvrtka CSL počela je u ožujku u Melbourneu proizvodnju planiranih 50 milijuna doza AstraZenecina cjepiva te se očekuje da će se njime cijepiti većina Australaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!