09:54 / 06.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Australska tvrtka povukla u SAD-u 200.000 testova na koronavirus

Testovi na covid

Testovi na covid

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Australski proizvođač medicinske opreme Ellume objavio je da je povukao gotovo 200.000 testova na koronavirus u SAD-u zbog povećanog rizika za lažno pozitivne rezultate.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je u utorak na "rizik lažno pozitivnih testova za kućnu uporabu na COVID-19 tvrtke Ellume, zbog nedavno utvrđenog problema u proizvodnji".

Negativni rezultati nisu problematični, precizira se u priopćenju.

FDA surađuje s Ellumeom na dodatnim kontrolama i drugim mjerama kako bi se zajamčilo da se problem riješi, dodaje se.

Glasnogovornik tvrtke Ellume kaže da je riječ o 195.000 od 3,5 milijuna testova koji su poslani u SAD.

Povlačenje je određeno nakon vijesti o neobično visokom postotku lažno pozitivnih testova na nekim mjestima, precizirala je tvrtka u priopćenju.

Izražavam svoje iskrene isprike i isprike naše tvrtke zbog stresa i teškoća s kojima su se susrele osobe zbog lažno pozitivnih testova, rekao je utemeljitelj tvrtke Ellume Sean Parsons.

Proizvod tvrtke Elleme prošle je godine bio prvi test u slobodnoj prodaji za kućnu uporabu koji je dobio autorizaciju za hitno korištenje u SAD-u.

Tvrtka je priopćila da nastavlja s distribucijom testova u SAD nakon što je utvrdila uzrok problema i provela dodatne kontrole.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!