09:51 / 09.02.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Avdagić: Postali smo ovisni o kineskoj proizvodnji

Denis Avdagić

Denis Avdagić

Foto: Studio 4 / HRT

Tijekom jutra održava se virtualni sastanak na vrhu Inicijative Kina + 17, a riječ je o suradnji Kine sa sedamnaest država srednje i istočne Europe. Među njima je i Hrvatska, a premijer Andrej Plenković će preko videoveze razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Komentirajući taj sastanak, vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 istaknuo kako je jedina veća kineska investicija koju je Hrvatska dobila ona u vjetropark kraj Senja, dok je kod Pelješkog mosta riječ o novcu Europske unije.

- U periodu od 2005. do 2018. mislim da je manje od 90 milijuna eura bilo sve skupa ulaganje iz Kine, pri čemu je ona bila iznimno minoran partner, a ovo ulaganje je bilo namijenjeno prije svega dokazivanju i pokazivanju Kine u momentu kad se očekivalo da će Hrvatska voditi EU tijekom šestomjesečnog predsjedanja, rekao je Avdagić.

Ustvrdio je i da sveobuhvatni sporazum koji je EU potpisao s Kinom zapravo jako malo donosi srednjem i istočnom dijelu EU-a, a puno onima koji su predvodnici izvoza Europe prema Kini.

Avdagić je rekao da je glavnina kineskih investicija u ovom području otišla Srbiji, te da to s jedne strane i koči njihov put prema Europskoj uniji. Iznimno je važno pitanje, dodaje, i kako se te investicije trebaju vraćati investitoru.

- Znamo da kineski investitori, pogotovo kad govorimo o infrastrukturi, nisu skloni ulaziti u pretjerano uređeno društvo, i zato u ovom trenutku možemo reći da je Srbija ona koja tu dominira, rekao je Avdagić.

Otvoreno je i pitanje kineskog cjepiva - Mađarska ovog tjedna očekuje prvu pošiljku od ukupno 5 milijuna doza Sinopharmova cjepiva koje je naručila od Kine. Urednik i voditelj Petar Vlahov rekao je da mađarski premijer Viktor Orban kopira Josipa Broza Tita pa ide putem nesvrstanosti.

- Ja mislim da bi se Viktor Orban uvrijedio da mu to kažete, rekao je Avdagić.

- To znam, mnogi bi se uvrijedili, a ne samo Orban, rekao je Vlahov.

Avdagić je rekao da Hrvatska gospodarska komora pripremila set uputa kako poslovati na kineskom tržištu, a da je sad, kad se navodno omogućava hrvatskim firmama da budu ulagači, očito da nema interesa.

- Ili HGK ne radi svoj posao, birajte, dodao je.

Avdagić je ustvrdio i da je naš bankarski sustav visoko reguliran i da kao takav nije interesantan kineskom kapitalu.

Što se tiče stanja u Europskoj uniji, Avdagić je rekao kako misli da njemačka kancelarka Angela Merkel nije na onoj razini na kojoj je bio nekadašnji kancelar Helmut Kohl. Dodao je kako je Njemačka zaštićena u odnosu prema Americi i Kini, gdje uzima pola trgovinske razmjene u korist EU-a, a da mi ostali kupimo mrvice, gdje uzima našu najbolju radnu snagu...

Avdagić je rekao i da smo postali ovisni o kineskoj proizvodnji.

- Kada bi mi iz nekog razloga kao EU ili nekakav Zapad sutra zabranili uvoz bilo kojeg kineskog proizvoda, mi bismo se našli u nestašici apsolutno svega, od mobitela, četkica za zube, čak i prehrambenih proizvoda bi manjkalo. To govori sve. Mi smo se sami doveli u tu situaciju, poručio je Avdagić., ponovivši da Kina nije zemlja koja ima potpuno slobodno tržište, demokraciju, da nije zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava na način koji se poštuju u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!