Babić Galić: Građani Crne Gore biraju između Europe i svijeta kojemu ne pripadaju

19.03.2023.

10:11

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Vanda Babić Galić

Vanda Babić Galić

Foto: HTV / HRT

Građani Crne Gore danas biraju predsjednika koji će se tražiti među sedam kandidata. Na biralištima se očekuje preko pola milijuna Crnogoraca - no konačni pobjednik po svemu sudeći doznat će se u drugom krugu. Među najozbiljnijim kandidatima je vječni Milo Đukanović koji zastupa proeuropsku Crnu Goru, s druge strane tu su tri prosrpska kandidata koje podržava Srpska Pravoslavna Crkva. Andrija Mandić, Jakov Milatović i Aleksa Bačić. Svi oni imaju šansu za drugi krug. 

Crnogorske predsjedničke izbore kao i kandidate u emisiji Studio 4, analizirala je prof. dr. Vanda Babić Galić, stručnjakinja za imigracijske politike.

- Sve poruke koje su dolazile u zadnje vrijeme iz EU prema Crnoj Gori su bile glede uspostave Ustavnog suda, ali i prema raspisivanju parlamentarnih izbora, rekla je.

Dodaje kako je Milo Đukanović raspisivanjem parlamentarnih izbora u pravo vrijeme, podigao na višu razinu predsjedničke izbore stoga što oni utječu na budućnost Crne Gore.

Na pitanje koji kandidati jamče Crnoj Gori proeuropski put, a koji su skloni Srbiji i Rusiji, Babić Galić je rekla kako je Milo Đukanović u Crnoj Gori personifikacija proeuropski orijentirane države.

- Prosrpski orijentiranih kandidata je troje, prije svega Andrija Mandić, Aleksa Bečić te Jakov Milatović, ustvrdila je.

Babić Galić podsjeća kako se Mandić voli nazivati četničkim vojvodom te je bio 2016. godine osuđen za veze s Rusijom i pokušaj državnog udara, a prije nekoliko godina pozivao je na rat u Crnoj Gori.

- Jakov Milatović je „kukavičje jaje”, nešto slično što smo imali 2020. s tehničkim premijerom sadašnje vlade. To je čovjek koji nudi ekonomski prosperitet, ali ne zaboravimo da je on izašao iz Krivokapićeve vlade, upravo one kuju je oformio Amfilohije, naglasila je.

Istaknula je kako prosrpske struje negiraju crnogorski identitet i Crnu Goru kao državu.

Manjine su se javno opredijelile i podržale Mila Đukanovića.

- Đukanović prema svim anketama ima visoku prolaznost i on sigurno prolazi u 2. krug, kazala je.

Dodaje kako je Crna Gora doživjela duboku institucionalnu, političku, obrazovnu, kulturnu krizu. Kako kaže, ona je doživjela degradaciju.

- Veliki je utjecaj Srbije na izbore, naglasila je Babić Galić.

Istaknula je kako su ovi izbori važni te će utjecati na parlamentarne izbore i smjer koji će Crna Gora zauzeti.

- Građani Crne Gore danas biraju između Europe i svijeta kojemu ne pripadaju, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!