Bachelet: Nasilje u SAD-u podsjetnik na rasnu nejednakost

02.06.2020.

08:43

Autor: T.V./Hina

default error photo
Prosvjedi u SAD-u potaknuti ubojstvom Georgea Floyda istaknuli su problem "policijskog nasilja" nad osobama koje su već dikriminirane zbog boje kože, ocijenila je Michelle Bachelet, povjerenica UN-a za ljudska prava.
Prosvjedi u SAD-u potaknuti ubojstvom Georgea Floyda istaknuli su problem "policijskog nasilja" nad osobama koje su već dikriminirane zbog boje kože i zbog čega često nemaju pravo na odgovarajuću zdravstvenu skrb, obrazovanje ili posao, ocijenila je Michelle Bachelet, povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava. 

Neovisna istraga: George Floyd umro je od gušenja; nastavak prosvjeda u SAD-u Ona je u izjavi upozorila kako je pandemija bolesti COVID-19 već ostavila "razorni učinak" na osobe afričkog podrijetla i pripadnike etničkih manjina u Brazilu, Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD-u te dodala kako se tim ljudima mora osigurati pristup testovima na virus i ukupnoj medicinskoj zaštiti.

- Ovaj je virus još jednom upozorio na endemsku nejednakost koja se predugo ignorirala. Prosvjedi u SAD-u potaknuti ubojstvom Georgea Floyda dodatno su upozorili ne samo na policijsko nasilje nad ljudima zbog boje njihove kože nego i na nejednakost u zdravstvu, obrazovnom sustavu i pri zapošljavanju te na endemsku rasnu diskriminaciju, istaknula je Bachelet.

Glavni tajnik UN-a pozvao na mirne prosvjede i suzdržanost

Nešto prije je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao Amerikance koji prosvjeduju protiv rasne nejednakosti i pretjerane upotrebe policijske sile da to čine mirno. Američke čelnike i vlasti pozvao je da ih poslušaju i pokažu suzdržanost, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dujarric je odgovorio na val američkih prosvjeda zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za vrijeme policijskog privođenja u Minneapolisu prije tjedan dana. Neki od uglavnom mirnih prosvjeda pretvorili su se u građanske nemire u mnogim gradovima.

- Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način, a vlasti moraju pokazati suzdržanost u odgovoru na prosvjednike, rekao je Dujarric novinarima. U SAD-u - kao i u bilo kojoj zemlji na svijetu - raznolikost je bogatstvo, a ne prijetnja, ali uspjeh raznolikih društava u svakoj zemlji zahtijeva veliko ulaganje u društvenu koheziju, rekao je.

Što se tiče pretjerane upotrebe sile protiv prosvjednika, Dujarric je rekao da će svi slučajevi biti istraženi.

- Uvijek smo govorili da policijske snage širom svijeta moraju imati primjerenu obuku za poštovanje ljudskih prava te da se mora ulagati u društvenu i psihološku potporu policiji kako bi ispravno radila svoj posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!