Baković: Ako Rusija i Putin budu pobijeđeni, na redu je Kina

14.02.2023.

19:36

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zorana Baković u Dnevniku HTV-a

Zorana Baković u Dnevniku HTV-a

Foto: HTV / HRT

Američka vojska priopćila je da je pronašla ključnu elektroniku iz srušenog kineskog balona, uključujući senzore koji su vjerojatno služili, kažu - za prikupljanje obavještajnih podataka. Nakon rušenja tog objekta - američka je vojska oborila još tri leteća objekta. O njima je, zasad, mnogo toga nepoznato.

U Dnevniku HTV-a Mladen Sirovica razgovarao je o toj temi sa stručnjakinjom za azijsko područje - Zoranom Baković.

Na pitanje što je u pozadini prelijetanja kineskog aviona iznad SAD-a rekla je da je to pitanje od milijun dolara. 

- Vrlo je zanimljivo da ima puno tumačenja i na kineskoj strani o čemu se tu radi. Više je pitanje zašto baš u ovom trenutku? Prvi balon je primijećen iznad vojnih baza. zašto se to događa prije Blinkova posjeta Pekingu? Što ga je i odgodilo. Kome je to bilo u interesu? S kineske strane imamo raznih spekulacija neovisnih analitičara. Državni mediji to uglavnom ismijavaju. S obzirom na to da se sve događalo uoči kineskog tradicionalnog praznika lampiona, ismijavaju američke tajne službe da su primijetile lampione. Neovisni analitičari postavljaju ključno pitanje. Je li kineski predsjednik znao da su baloni iznad Montane, u tom trenutku najosjetljivijem od svih, i je li možda namjera kineskih ultraoštrih snaga da podriju trend koji se pojavio zadnjih mjeseci - popuštanja kineskog stajališta prema Americi i pokušaja Kine da zakrpa rupe koje su se pojavila i da ponovno uspostavi partnerstvo s Amerikom. To je davao do znanja i sam kineski predsjednik, da je vrlo voljan to učiniti, rekla je.

Smatra da je iznimno opasno prebacivanje na sigurnosni aspekt. 

- Amerika je definitivno odustala od svoje politike privlačenja Kine u dijalog i partnerstvo. Sve što je sad interesira je saznati što Kina sad priprema. Zašto krade tu tehnologiju, kao što to radi i posljednjih 30 godina, naglasila je.

Rekla je da je jako teško reći je li izvjestan oružani sukob dviju zemalja. 

Kako ćemo se i mi u EU ponašati prema Kini?


- Kini to nije u interesu. Kini je u interesu dobiti Tajvan. To je njena opsesija i krajnji cilj. Ako će za Tajvan morati ratovati s Amerikom onda će se i to dogoditi, kazala je.

Smatra da je opasan utjecaj na kinesku poziciju vezano za rat u Ukrajini. 

- Moramo biti svjesni da nas čeka vrlo velika odluka o tome kako ćemo se i mi u EU ponašati prema Kini. Trenutačno je kinesko stajalište prema Rusiji - proruska neutralnost. Kina je i dalje neutralna. Onog trenutka ako Rusija i Putin budu pobijeđeni, na redu je Kina. Amerika će se na trošenje te ogromne vojne sile koju je do ovoga trenutka uspjela razviti, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!