Baloni na nebu, drama s velikim ulozima

14.02.2023.

19:03

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Američka vojska pronašla senzore iz kineskoga špijunskog balona

Američka vojska pronašla senzore iz kineskoga špijunskog balona

Foto: U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo / via Reuters

Američka vojska priopćila je da je pronašla ključnu elektroniku iz kineskog balona, koji je 4. veljače srušio američki borbeni zrakoplov u blizini obale Južne Karoline, uključujući senzore koji su vjerojatno služili, kažu, za prikupljanje obavještajnih podataka. Nakon rušenja tog objekta američka je vojska oborila još tri. O njima je zasad mnogo toga nepoznato.

Nevidljivi taktički borbeni mlazni dvomotorni jednosjed Lockheed Martin F-22 Raptor, koji djeluje u svim vremenskim uvjetima, u subotu, 4. veljače, polijeće u susret s kineskim balonom.

Na fotografijama američkog ministarstva obrane vidi se kako marinci izvlače kineski balon iz mora pokraj obale Myrtle Beacha u Južnoj Karolini, dan nakon njegova obaranja u nedjelju, 5. veljače.

Mornarički časnici traže krhotine u moru, vade dijelove srušenog kineskog balona, pripremaju ih za analizu. Nakon nje, američki vojni izvori tvrde kako je detektirana kritična elektronika, uključujući ključne senzore koji su se vjerojatno koristili za prikupljanje obavještajnih podataka. No i vojska i administracija predsjednika Joea Bidena priznaju da mnogo toga o najnovijim, bespilotnim objektima, srušena su četiri u tjedan dana, ostaje nepoznato, uključujući način na koji oni ostaju u zraku, tko ih je napravio i jesu li možda prikupljali obavještajne podatke.

- Mi, naravno, znamo da niz entiteta, uključujući države, tvrtke, istraživačke organizacije, djeluje na ovim nadmorskim visinama, a namjere im nisu zle. To uključuje i legitimna istraživanja. Zato imamo timove koji naporno rade na pronalaženju krhotina kako bismo mogli bolje shvatiti što su ti objekti, rekao je ministar obrane SAD-a LLoyd Austin.

I dok američki dužnosnici odbijaju povezati incidente s balonima iznad sjeverne Amerike, kanadski premijer Justin Trudeau tvrdi kako su četiri objekta oborena posljednjih dana nekako povezana, ne navodeći detalje.

- Dužnosnici u Pentagonu, kada su ih izričito pitali isključuju li bilo kakvu vrstu izvanzemaljske prisutnosti, odgovorili su da ne isključuju ništa, rekao je američki reporter.

- Mislim da američki narod ne treba biti zabrinut zbog izvanzemaljaca u vezi s ovim letjelicama. Točka. Mislim da o tome ne treba više ništa reći, smatra koordinator za strateško komuniciranje vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Iz Pekinga, pak, pozivaju SAD i NATO da prestanu iznositi neutemeljene optužbe protiv Kine, stvarati imaginarne neprijatelje, prelaziti svoje ovlasti, i da počnu činiti opipljivije stvari koje vode globalnom miru i stabilnosti.

- Kada je riječ o nadzoru i praćenju drugih zemalja, moramo istaknuti da je SAD imperij masovnog nadzora. Vjerujem da međunarodna zajednica, posebice Europa, ima iskustva iz prve ruke, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine Wang Wenbin.

Inače, Kina tvrdi da su američki baloni na velikim visinama letjeli iznad njezina zračnog prostora bez dopuštenja više od 10 puta od početka 2022., što je Washington brzo demantirao. Ta je optužba ipak proširila spor sa SAD-om koji je počeo nakon što je američka vojska 4. veljače oborila, kako se navodi, kineski špijunski balon. To je potaknulo prvog američkog diplomata, Antonyja Blinkena, na otkazivanje puta u Peking kako bi ublažio napetosti, koji je trebao uslijediti sljedećeg tjedna.

- To što rade na području balona dio je mnogo šire, agresivne kampanje krađe naše tehnologije, erozije naše tehničke i vojne prednosti, smatra direktorica projekta Aeropspace Security i viša suradnica u programu Međunarodne sigurnosti Centra za strateške i međunarodne studije Kari Bingen.

Drama u zraku s velikim ulozima posljednjih nekoliko tjedana, bila je uobičajena i, zapravo, normalna u vrijeme hladnog rata. SAD je krivotvorio elektroničke signale i slao ih provjeravajući hoće li ih sovjetski radar uhvatiti i mogu li ih Sovjeti presresti. Veliki dio rada satelita nije bilo samo fotografiranje, radili su i to, ali bi letjeli u neprijateljski radar, namjerno ga tjerali da se usmjeri na njih kako bi saznali koliko dobro moraju letjeti, koliko američki zrakoplov mora biti "detektabilan" da bi ga sovjetska obrana mogla vidjeti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!