Baković: Doba unutarpartijske stabilnosti u Kini vjerojatno okončano

02.12.2022.

19:41

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Zorana Baković, izvjestiteljica slovenskog Dela za Kinu

Zorana Baković, izvjestiteljica slovenskog Dela za Kinu

Foto: HTV / HRT

Kineske vlasti pod pritiskom masovnih prosvjeda odlučile su u nekim gradovima ublažiti mjere protiv koronavirusa. Za početak je dopuštena kućna izolacija zaraženih pod određenim uvjetima, a smanjit će se i učestalost masovnog testiranja. Više o situaciji u Kini u središnjem Dnevnika HTV-a govorila je Zorana Baković, izvjestiteljica slovenskog Dela za Kinu.


- Ovo što se sada događa u Kini, niz prosvjeda u više od 20 gradova i, što je još bitnije, na više od 75 sveučilišta diljem Kine neki već nazivaju revolucijom "bijelog papira" zato što su prosvjednici koračali s bijelim praznim papirom u rukama. To je prije svega bio simbol žalosti jer je bijela boja žalovanja u Kini, ali i bunta protiv cenzure koja ne dopušta nikakvu oporbu, nikakvo mišljenje protiv onoga što je vlada zavela kao "nultu toleranciju" prema koronavirusu, objasnila je Baković.

Smatra kako ovi prosvjedi ne mogu eskalirati.

- Kako vidimo, prosvjedi ne mogu eskalirati. Oni nisu toliko veliki da bi bili zabrinjavajući za vlast što se tiče toga da bi se nešto dogodilo u smislu gubljenja kontrole, da bi vlasti na to morale reagirati silom. Međutim, u ovome trenutku važno je to da politika nultoga COVID-a nosi potpis samoga partijskog i državnog šefa Xi Jinpinga. Na ovaj način narod je jasno dao do znanja da ta politika nije uspjela te da je društvo dovela do krize koja se više ne da izdržati. Stoga će, po mojoj procjeni, to najveće posljedice imati unutar partije i najvjerojatnije je kinesko doba unutarpartijske stabilnosti okončano, ustvrdila je.

Kaže kako se u Kini uvijek prosvjedovalo, no ovi su prosvjedi drukčiji od prijašnjih.

- Prosvjeda je u Kini uvijek bilo u zadnjih 30 godina, od Tiananmenškog masakra pa na ovamo, prosvjeda je svake godine bilo na stotine. Što je različito između tih prosvjeda i ovih sadašnjih? Ti su prosvjedi bili sporadični, locirani na određenu regiju i o pitanjima koja su se ticala dotične regije. Ovo su sada prosvjedi potaknuti jednom općom frustracijom i zabrinutošću za budućnost kako cijele zemlje tako i svakog stanovnika pojedinačno, kaže Baković.  

Kaže kako je moguće da smo na pragu unutarnje nestabilnosti koja može utjecati na sve ostalo u Kini.

- U Kini se promjene uvijek pokreću odozgo i ovo što se sada događa u bazi, u društvu, samo je veliko upozorenje koje će imati reperkusije unutar same partije. One frakcije koje nisu ni bile zadovoljne politikom Xi Jinpinga, ne samo politikom koja se odnosi na pandemiju nego i općenito, sada će dobiti puno pravo reći nešto protiv njega i zbog toga mislim da smo na pragu unutarnje nestabilnosti koja se može odraziti na sve ostalo, ističe.

Smatra da se kineska komunistička partija najviše boji revolucije koja bi u Kinu mogla doći izvana.

- Sasvim je sigurno kako vladi nije svejedno što se ovoliko lokaliteta povezalo s jednom temom i ono čega se kineska komunistička partija najviše boji je nekakva obojena revolucija koja bi u Kinu mogla doći izvana. Zbog toga se istodobno hapse prosvjednici koji su bili najglasniji i provjerava se imaju li oni nekakve veze s nekom stranom organizacijom ili možda nekom državom koja bi mogla stajati iza svega. Primijetili ste vjerojatno da su zbog toga reakcije Sjedinjenih Država i EU-a bile vrlo umjerene i odmjerene da ne bi došlo do takve povezanosti, objasnila je Baković.

Iz kineskog se proračuna više novca odvaja za unutarnje represivne organe nego za vojsku. To je vrlo interesantno i pokazuje zapravo kako je Kina postavljena i orijentirana.

- Zbog toga je vrlo teško očekivati da se može nešto dogoditi u društvu i iz društva što bi moglo natjerati kinesku komunističku partiju na velike promjene. Međutim, ovo što vidimo kao reakciju paralelno s hapšenjima i provjeravanjima - ovo popuštanje mjera isto tako znači da kineska komunistička partija ma kako u ovome trenutku bila apsolutistička, koncentrirana u rukama jednoga čovjeka, ne može potpuno ostati ravnodušna na ono što čuje iz društva. Naravno u svemu tome moramo imati još jednu komponentu na umu, a to je kineska ekonomija koja je bila nešto što je u biti Kinezima bila satisfakcija za to što nisu imali nikakva politička, društvena i građanska prava. Sve dok je život postajao sve bolji, dok se životni standard podizao, to je moglo prolaziti. Međutim kada je došlo do ovakvih zatvaranja, u ovome trenutku je zatvoreno toliko ljudi, na desetine milijuna ljudi je u svojevrsnoj izolaciji, da je 25% kineskog BDP-a zapravo u hibernaciji, to onda znači da se taj sporazum između komunističke partije i društva raskinuo i zbog toga je ova situacija vrlo osjetljiva za budućnost zemlje, ustvrdila je Baković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!