Ublažavanje mjera kineski velegradovi primaju s olakšanjem i zabrinutošću

02.12.2022.

12:52

Autor: Hina/HRT/D.S.

Mjere protiv COVID-a u Kini

Mjere protiv COVID-a u Kini

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Pod pritiskom masovnih prosvjeda koji su se razbuktali diljem zemlje, kineske vlasti odlučile su ublažiti mjere protiv koronavirusa u nekim gradovima. Očekuje se da bi vlasti daljnje ublažavanje trebale najaviti u nadolazećim danima. Zbog prosvjeda u Kini, 40 američkih senatora upozorilo je Peking da bi nasilno gušenje tamošnjih prosvjeda nanijelo iznimnu štetu američko-kineskim odnosima. 

Novo ublažavanje mjera protiv koronavirusa i propisa o karanteni velegradovi Kine, zemlje od 1,4 milijarde ljudi, primili su s olakšanjem, ali i zabrinutošću.

Blaže mjere pozdravljaju radnici ogorčeni gospodarskim posljedicama lockdowna, zatvaranja koje su kineske vlasti nametale tri godine strogom politikom nulte stope zaraze.


No dio stanovništva strahuje, posebno stariji među kojima je mnogo necijepljenih. Shi Wei, stanovnik Pekinga koji boluje od limfoma i uglavnom je zbog toga u izolaciji, zabrinut je da bi se mogao zaraziti i prenijeti bolest na 80-godišnju majku kada bude otpušten iz bolnice. 


- Jedino mi preostaje moliti se bogu da me zaštiti, kaže.

Očito pod pritiskom prosvjeda, donedavno nepokolebljive kineske vlasti odlučile su odstupiti od politike nulte tolerancije prema koronavirusu i donekle ublažiti mjere u nekim gradovima. Za početak je dopuštena kućna izolacija zaraženih pod određenim uvjetima, a smanjit će se i učestalost masovnog testiranja.

Kineske tvrde mjere u pandemiji ostavile su posljedice posvuda: od pada domaće potrošnje i pada BDP-u do nesigurnosti lanca opskrbe i mentalnog stresa u stotina milijuna stanovnika.

Bijes zbog najstrožih mjera na svijetu izazvao je prosvjede u više od 20 velegradova, prvi put otkako je predsjednik Xi Jinping stupio na dužnost 2012.

Ni 24 sata od sukoba prosvjednika s interventnom policijom u utorak u Guangzhou, golemom industrijskom centru sjeverno od Hong Konga, gradske vlasti ukinule su lockdown za najmanje sedam okruga.

- Napokon se možemo polako vraćati normalnom životu, kaže Lili (41), koja radi za lanac restorana u Guangzhou i dopušteno im je ponovno otvaranje.

Zbog mjera zatvaranja zadnjih godina prihodi restorana pali su za 30 posto, objašnjava Lili i dodaje da javnost to više ne može podnositi, svi žele otvaranje.

Zamjenica kineskog premijera Sun Chunlan, zadužena za mjere protiv COVID-a, rekla je ovaj tjedan da sposobnost virusa da izazove bolest slabi, a ta je poruka u skladu s procjenama svjetskih zdravstvenih vlasti izrečena prije već više od godinu dana.

Kada su objavile mjere ublažavanja, vlasti velikih gradova nisu se pozivale na prosvjede kao razlog, no zdravstvene vlasti ipak su objavile da Kina sluša glas javnosti.

U usporedbi s europskim zemljama, Kina ima izrazito malo zaraženih koronavirusom, ukupno manje od pola milijuna, ali zbog politike nultog COVID-a uvođene su stroge karantene za cijele gradove, pa i pokrajine. Širenje zaraze nije spriječeno, ali su komunističke vlasti time razbjesnile stanovnike, umorne od trogodišnjih restrikcija.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!