Baltičke zemlje i Poljska zabranile ulazak ruskim državljanima

19.09.2022.

08:04

Autor: Hina/HRT/V.G.

Baltičke zemlje i Poljska zabranile ulazak ruskim državljanima

Baltičke zemlje i Poljska zabranile ulazak ruskim državljanima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Baltičke zemlje i Poljska u ponedjeljak su zabranile ulazak ruskim državljanima na njihov teritorij, prenosi agencija dpa. 

Sve četiri države odsad više ne dopuštaju ulazak ruskim državljanima s vizama za schengen radi turizma, posla, sporta ili kulture.

Četiri države dopuštaju iznimke za one koji već imaju boravište u europskim zemljama, za političke disidente te iz humanitarnih razloga, piše dpa.

Zajednička odluka četiri članica Europske unije reakcija je na rusku invaziju Ukrajine te dolazi nakon što su većinom suspendirale izdavanje viza i boravišta za Ruse.

Ruski su državljani ipak smjeli ući na njihov teritorij ako su imali vize koje su izdale neke od preostalih članica schengena, što prestaje u ponedjeljak.

Estonska premijerka Kaja Kallas pozvala je i druge države da se pridruže zabrani koja ostaje kontroverzna unutar šireg EU-a.

Moramo koristiti sve dostupne alate kako bi primorali Rusiju da zaustavi ovaj rat, rekla je u subotu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!