16:29 / 16.03.2022.

Autor: T.D./HRT

Banožić: Pokušat ćemo kroz zajednički pristup definirati što se točno dogodilo u toj noći

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

U Bruxellesu se održava izvanredni sastanak ministara obrane NATO-a. Tamo se nalazi i ministar Mario Banožić koji je rekao kako su sastanci organizirani zbog agresije Rusije na Ukrajinu te zbog općeg stanja u Europi.

- Na sastanku ministara obrane zemalja članica bili su nazočni ministri obrane iz Ukrajine, Gruzije, Švedske i Finske. Ministar iz Ukrajine nas je pokušao upoznati sa stanjem što se tiče rata u Ukrajini. Sve članice su jedinstveno ponudile da zajedno sudjeluju i daju podršku Ukrajini. Ovo je bila prilika razgovarati o jačanju savezničkih snaga, prvenstveno na Istoku, proturaketnoj i protuzračnoj obrani. Isto tako o daljnjoj suradnji po pitanju sigurnosti, rekao je.

"Možemo se svi složiti da sustav nije odreagirao"

Naglasio je kako je ovo bila prilika da se razgovara o besposadnoj letjelici koja je prošli tjedan pala u Zagrebu te da se upozori međusobno funkcioniranje među zemljama članicama.

- Znate da osim što nismo dobili informacije od naših kolega u Rumunjskoj i Mađarskoj, isto tako smo govorili o naoružanoj letjelici koja je mogla učiniti veliku štetu, na svu sreću nije. Bila je prilika da se razgovara o naučenim lekcijama i onom što će se događati u budućnosti. Bila je prilika razgovarati s mađarskim kolegama koji bi radili na našem prostoru i samim time povećali dodatnu sigurnost našega prostora uz zajedničke snage, a to su Francuska i Amerika, koje kroz vježbe s našim vojnim pilotima rade na podizanju spremnosti hrvatskih pilota. Mađarska je formirala određena povjerenstva koji su vezani za radarske sustave, kao i Rumunjska, pokušat ćemo kroz zajednički pristup definirati što se točno dogodilo u toj noći. Kada proučite rad radarskih sustava, informacija, možemo se svi složiti da sustav nije odreagirao, rekao je.

Istaknuo je kako je bila prilika da i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg bude upoznat s dosadašnjim rezultatima istrage te je mišljenja kako više nema nikakvih nedoumica.

O vježbama aviona

Rekao je kako se vježbe i danas odvijaju prema sukladnom planu.

- Francuski piloti su poletjeli s nosača Charles de Gaulle. Isto tako su odradili vježbu s hrvatskim pilotima iznad Like. Danas su hrvatski piloti odradili vježbu s dva američka aviona F-16 i uspješno se spustili na Pleso. Vojne vježbe s francuskim i američkim pilotima odvijaju se na osnovi godišnje suradnje i plana kojeg je donijela Vlada. Predsjednik Republike Hrvatske dao je suglasnost na navedeni plan. Bila je to apsolutno neprimjerena reakcija koja ne šalje dobru poruku prema hrvatskom društvu u ovom trenutku, ali i prema svim saveznicima koji se uistinu trude pomoći Hrvatskoj. Svi su duboko svjesni što se moglo dogoditi u četvrtak, rekao je.

Rekao je kako se vježba radila kako bi se građanima dalo do znanja da mogu računati na francuske, američke i ostale saveznike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!