Na sastanku NATO-a o odgovoru na rusku invaziju

16.03.2022.

10:34

Autor: M.Š./Hina/HRT

Države članice NATO-a jedinstvene su u potpori Ukrajini

Države članice NATO-a jedinstvene su u potpori Ukrajini

Foto: Johanna Geron / REUTERS

U Bruxellesu se održava izvanredni sastanak ministara obrane NATO-a. Glavna tema je odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja je promijenila sigurnosnu situaciju u Europi. 

Galerija
Prosvjedi u Bruxellesu, Foto: Dnevnik/HRT
Prosvjedi u Bruxellesu, Foto: Dnevnik/HRTProsvjedi u Bruxellesu, Foto: Dnevnik/HRTProsvjedi u Bruxellesu, Foto: Dnevnik/HRT

- Ovdje je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i rekao je kako se sigurnosna struktura EU-a mora promijeniti. To je potkrijepio podacima da su u ovome trenutku stotine tisuća vojnika u državama NATO-a na višem stupnju spremnosti te je 100 tisuća američkih vojnika već u Europi, a 40 tisuća vojnika je pod izravnim zapovjedništvom NATO-a uz potporu pomorskih i zračnih snaga. Američki ministar obrane je rekao "kako samo činjenica da smo se svi ovdje okupili, govori koliko smo ujedinjeni". Istaknuo je da Povelja 5 znači da su sve zemlje članice spremne braniti ako i jedna bude vojno ugrožena. Ponovio je ono što je Joe Biden nekoliko puta naglasio, da su spremni promijeniti članak 5 ako se ugrozi i jedna članica. U vrijeme dok traje sastanak ministara država članica NATO-a, održava se još jedan prosvjed potpore i zahtjeva Ukrajinaca, žena koje žive ovdje stoga što su se muškarci vratili u svoju domovinu i brane je od agresije, izvijestio je za Dnevnik Tihomir Vinković.

Države članice NATO-a jedinstvene su u potpori Ukrajini i nastavit će joj slati oružje za obranu, izjavio je u srijedu u Bruxellesu američki ministar obrane Lloyd Austin.

Podržavamo ukrajinsku sposobnost da se brani i nastavit ćemo ih podržavati. Ujedinjeni smo u našoj potpori Ukrajini i osuđujemo rusku ničim izazvanu i neopravdanu invaziju, izjavio je Austin prije početka izvanrednog sastanka ministara obrane država članica.

I nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren izrazila je spremnost članica NATO-a da nastave isporučivati oružje Ukrajini čak i ako Rusi budu napadali te isporuke.

- Nizozemska i ostale države članice nastavit će isporučivati oružje Ukrajini, rekla je Ollongren.

Na prijepodnevnom dijelu izvanrednog sastanka ministri obrane država članica NATO-a raspravljat će o odgovorima na rusku invaziju na Ukrajinu.

U svjetlu promijenjene sigurnosne situacije u Europi, razgovarat će se i o prilagodbi savezničkog pristupa novim okolnostima.

Na sastanku sudjeluju Finska i Švedska, koje nisu članice NATO-a, ali s njim tijesno surađuju, te Europska unija, Gruzija i Ukrajina. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov sudjelovat će na sastanku putem videoveze.

U popodnevnom dijelu sastanka ministri 30 država članica NATO-a raspravljat će o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje sigurnosti u svim operativnim područjima NATO-a.

Na kopnu bi to moglo uključivati, među ostalim, znatno više snaga na istočnom krilu Saveza.

Ministri će razgovarati o srednjoročnom i dugoročnom jačanju snaga za odvraćanje i obranu radi prilagodbe na nove okolnosti zbog sve agresivnije pozicije Rusije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!