Barić: Očito da će rat u Ukrajini postati dugotrajan

15.04.2022.

11:38

Autor: IMS/I.Z./HRT

Robert Barić

Robert Barić

Foto: "Rat u Ukrajini" / HRT

Ruska invazija u Ukrajini ulazi u svoj 51. dan te ulazi u svoju ključnu fazu kada će se na stol, odnosno na bojišnice položiti sve karte i aduti. To će učiniti i jedna i druga strana. Rubikon je vojnim rječnikom prijeđen, Ukrajinci su sofisticiranim projektilima izazvali ozbiljne gubitke ruskoj Crnomorskoj floti, koja je izgubila krstaricu "Moskva". Ponovno su napadnute mete na teritoriju Ruske Federacije. Za očekivati je žestok odgovor Putina i njegove vojne mašinerije, koja je očito podbacila i zapela u svojim operativnim planovima. Popravni se priprema u istočnim ukrajinskim oblastima. Vojni analitičar i politolog Robert Barić kazao je HRT kako je očito da će rat u Ukrajini postati dugotrajan. 

"Sada će biti drugačija vrsta ratovanja"

- Što će se dogoditi sada u Donbasu, to ćemo tek vidjeti, jer se obje strane pripremaju. Vrlo je teško dati predviđanja nakon ovako jako lošeg djelovanja ruske vojske, srećom za Ukrajince. No, ovo će sada biti drugačija vrsta ratovanja, nego što je bila na sjeveru Ukrajine, poručio je Barić.

Rusi su se povukli sa sjevera Ukrajine. To povlačenja snaga je iz Bjelorusije, te su to još uvijek netaknute snage. Snage koje su povučene iz borba, teško da se te snage ponovno mogu upotrijebiti na istoku Ukrajine.

Te snage su demolizirane i iscrpljene. Ukrajinci tvrde da su neke od tih postrojbi upotrijebljene u napadima kod i Luhanska.

Kod Mikolajeva su ukrajinske snage odbacile ruske snage i time je potpuno spriječeno bilo kakvo napredovanje prema Odesi. Mikolajev je obranjen, a ruske snage se potiču prema Hersonu.

"Ukrajinci su počeli gerilsku kampanju"

Zadnji podaci pokazuju, a to se još provjerava, da su Ukrajinci počeli gerilsku kampanju. Rusi će morati odvojiti snage za zaštitu unutarnjih komunikacija i pokušaju protugerilskog djelovanja.

Od Zaporužja do Donjecka je mirni dio, jer dok ne bude osvojen Mariupolj, to onemogućuje ruske snage za uspješnom opskrbom.

"Udar na krstaricu psihološki je udar na ruske snage"

Barić je naglasio kako je udar na krstaricu "Moskva" psihološki udar na ruske snage.

- Kako su ukrajinska vojska uspjela uništiti "Moskvu" još uvoje nije jasno, sateliti ne mogu dati podatke, oblačno je vrijeme i ne možemo doći do snimaka. Postoje dvije teze. Prva je da je to bio ukrajinski napad, a druga teza je da je došlo do unutarnje eksplozije, dodao je vojni analitičar Barić.

"Bitka za Donbas je odlučujuća"

Rusija radi udare po cijeloj Ukrajini, posebice nanošenja gubitaka infrastrukturi, odnosno logistici. Ruski general Aleksander Dvornikov bio je u Siriji i preferira frontalne napade.

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila veliki broj svojih generala, odnosno visokih časnika. Barić je istaknuo kako ruska vojska nema sustav zapovijedanja "Mission Command", odnosno zapovijedanja u smjeru na misiju.

Problem je u zapovjednom lancu, te vojska nije pripremljena i motivirana. No, bitka za Donbas je odlučujuća, a logistika je ključ za ovaj rat.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!