Žestoke borbe za Mariupolj, pogođeni ciljevi u rodnom gradu Zelenskog

15.04.2022.

10:17

Autor: Miro Aščić/Rat u Ukrajini/Dnevnik/IMS/T.D./I.Z./HRT

HRT-ov reporter Miro Aščić

HRT-ov reporter Miro Aščić

Foto: "Rat u Ukrajini" / HRT

Ruska javnost šokirana je gubitkom raketne krstarice "Moskva". To je potvrdilo i rusko ministarstvo obrane. Tijekom noći bilo je uzbuna za sve ukrajinske gradove, za sve oblasti. HRT-ov reporter Miro Aščić javio se iz Lavova, kazavši kako se među ruskim komentatorima može čuti da bi nakon takvog velikog udarca ruskoj vojsci, odnosno ruskoj crnomorskoj floti, Rusija trebala puno aktivnije i puno žešće izvoditi napade na Ukrajinu. Ukrajinska vojska za sada pruža izniman otpor. 

Žestoki napadi diljem Ukrajine

- Zato je noćas najvjerojatnije i bila iznimno nemirna noć u Ukrajini. Nedugo nakon što je rusko ministarstvo obrane kasno sinoć objavilo da je krstarica "Moskva" potonula prilikom transporta u Sevastopoljskom zaljevu, sirene za uzbunu oglasile su se u cijeloj Ukrajini, javlja Aščić.

Nedugo nakon toga počeli su žestoki napadi.

- Prema nekim informacijama, bilo je to jedno od najžešćih raketiranja od početka napada na Ukrajinu, dodao je.

Ukrajinski položaji oko grada Harkiva, koji ruska vojska ne uspijeva zauzeti još od početka rata, bili su izloženi snažnom raketiranju iz najrazornijeg ruskog oružja.

Prema informacijama kojima se raspolaže, sedam razornih eksplozija odjeknulo je oko Kijeva i u Kijevskoj oblasti. Vojni ciljevi raketirani su u Žitomirskoj oblasti. 

Pogođeni ciljevi i u rodnom gradu Volodimira Zelenskog

Prema nekim informacijama, pogođeni su ciljevi i u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti, rodnom gradu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, što je zasigurno bila i ruska poruka.

Raketirana je rafinerija u gradu Ivano-Frankivsku. To je jedina ukrajinska rafinerija koja je dosad bila pošteđena ruskih raketnih napada.

Dakle, nakon što je Rusija započela svoju drugu raketnu fazu, počela je granatirati ukrajinska skladišta goriva kako bi paralizirala ukrajinsku vojsku, a nakon toga prešla i na raketiranje željezničkih čvorišta u Ukrajini, kako bi spriječila dopremanje sve veće količine zapadnog oružja, koje se posljednje vrijeme slijeva u Ukrajinu. 

I dalje žestoke bitke za grad Mariupolj

Zanimljivo je da su za sada ostali pošteđeni mostovi preko rijeke Dnjepar, koja dijeli Ukrajinu na istočnu i zapadnu. Neki analitičari tumače kako je riječ o tome da se Rusija i dalje nije odrekla ideje da zauzme određena područja i na zapadu Ukrajine.

- Što se tiče situacije na ratištu, tu i dalje nema velikih promjena, i dalje se vode žestoke bitke za grad Mariupolj, gdje su se preostali ukrajinski borci utvrdili u golemom industrijskom postrojenju. Ruske snage pokušavaju ih prisiliti na predaju, naglasio je HRT-ov reporter.

U istočnoj Ukrajini i dalje se vode žestoke borbe u Luhanskoj oblasti za grad Popasna, gdje su se, prema nekim informacijama, ruske snage probile u sam centar grada. Položaji ukrajinske vojske izloženi su snažnom napadu u gradu Avdivka, sjeverno od separatističkog uporišta Doneck i u gradu Marinka, koji se nalazi zapadno od separatističkog uporišta.

Od početka rata ruska vojska i separatističke postrojbe u tim gradovima ne uspijevaju probiti iznimno dobro utvrđene položaje ukrajinske vojske.

Smatra se ako bi im to pošlo za rukom da bi ruske snage mogle napredovati prema sjeveru i spojiti se sa snagama koje dolaze iz Harkivske oblasti, iz Izjuma. Tako bi stvorili poznati ruski kotao, u kojem bi ostala glavnina ukrajinske vojske.

No za sada ruskim snagama to ne polazi za rukom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!