09:49 / 24.03.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Bivši hrvatski nogometaš iz Dnjipra: Ne vidimo razloga da idemo, tu mi je obitelj i dom

Mladen Bartulović

Mladen Bartulović

Foto: Dobro jutro, Hravstka / HRT

Ugledni hrvatski nogometaš Mladen Bartulović, danas je pomoćni trener u klubu Inhulec Dnipro, u gradu Dnjipru, koji se nalazi oko 200 kilometara od središta rata. U javljanju za emisiju HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska", rekao je da je situacija tamo zasad koliko-toliko mirna.


Posljednjih mjesec dana broj izbjeglica raste svakodnevno, ali Mladen je u Ukrajini ipak odlučio ostati.

- Na početku je vladala velika panika, svi su krenuli prema zapadu Ukrajinu, u Europu. Mi smo odlučili da ne idemo – ovdje se nekako stabilizirala situacija i zasad ne vidimo razloga da idemo – tu mi je obitelj i dom, objašnjava Mladen čije je supruga Ukrajinka iz Dnjipra.

Cijela njezina obitelj, dodaje, zasad je na sigurnom u Dnjipru.

- Tu je bilo nekoliko raketiranja prvog dana rata, i prije deset dana bilo je raketiranje aerodroma i nekih tvornica. dodao je.

Svakodnevni život im se dosta promijenio, ističe.

- Imamo policijski sat od 20 sati do 6 ujutro. Što se tiče zaliha hrane, ima svega, ali sve je ograničeno. I za benzin je ograničeno koliko možeš kupiti. Sve je promijenjeno i drugačije nego u ‘običnom’ životu, priča Mladen.

Simbol ratnog stradanja u Ukrajini postao je grad Mariupolj, koji sada djeluje apokaliptično i potpuno razoreno. Mladen kaže kako je imao prilike posjetiti ovaj grad, koji je u doba prije rata bio lijep i miran industrijski grad na Azovskom moru.

- Sad je grad sravnjen sa zemljom i podsjeća na Vukovar. Od grada su ostale samo ruševine, to su strašne scene, rekao je.

Ruska raketiranja Ukrajine ne prestaju, ali i ukrajinska vojska bilježi neke veće pobjede. Mladen smatra kako su se Ukrajinci mobilizirali i postali moćna vojska u posljednjih osam godina koliko rat tamo zapravo traje.

- Brane svoju zemlju i normalno je da ju ne daju. Vjerujem da neće dopustiti da rati ide dalje u Ukrajini, zaključuje Mladen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!