09:45 / 28.03.2022.

Autor: Hina/HRT

BBC: Crveni križ još uvijek ne može doći do Mariupolja

Međunarodni Crveni križ/arhivska fotografija

Međunarodni Crveni križ/arhivska fotografija

Foto: ICRC / Reuters

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) rekao je da još uvijek ne može dostaviti pomoć u opkoljeni Mariupolj, dok traži od Rusije i Ukrajine da mu zajamče siguran prolaz, javlja BBC u ponedjeljak.

- Strane moraju biti jamci i imati dogovor da dopuštaju siguran prolaz. Moraju objaviti rutu i omogućiti dovoljno vremena ljudima da izađu, rekao je glasnogovornik ICRC-a Matt Morris za BBC. Trenutno nemamo tim koji može pristupiti, dodao je.


- Međunarodno humanitarno pravo, nastavio je on, zahtijeva da se ljudima dopusti odlazak, ali ih ne smije prisiljavati na odlazak. 


Mnogi stanovnici Mariupolja tjednima se skrivaju u podrumima, a nedostaju im hrana, voda i lijekovi.


Ukrajina optužuje Rusiju za prisilno premještanje tisuća civila iz razorenog grada u područja pod ruskom kontrolom. Rusija je zanijekala bilo kakvu prisilu, ali je prijavila evakuacije pod ruskom pratnjom.


ICRC kaže da nikada ne pomaže u prisilnim evakuacijama i zanijekao je bilo kakav plan pomoći Rusiji da "filtrira" ukrajinske izbjeglice iz Mariupolja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!