HTV uživo iz Lavova: Oglašene su sirene za uzbunu

28.03.2022.

09:31

Autor: Miro Aščić/Rat u Ukrajini/IMS/HTV/HRT

HTV uživo iz Lavova: Nastavljaju se snažni napadi na Ukrajinu

HTV uživo iz Lavova: Nastavljaju se snažni napadi na Ukrajinu

Foto: Dnevnik / HRT

Tijekom vikenda - izvedeni su i napadi na zapadu zemlje, na područje grada Lavova. HRT-ov reporter Miro Aščić javio se iz Lavova, te je za HTV-ov podnevni Dnevnik kazao kako su nešto prije podne oglašene sirene za uzbunu. One se oglašavaju kada ruske rakete polete prema zapadu Ukrajine. Tako da teško možemo očekivati da će mirovni pregovori koji počinju večeras u Istanbulu ponuditi održivo mirovno rješenje koje bi zaustavilo rusku agresiju. 

HRT-ov reporter ranije je kazao kako su jučer navečer počeli snažni napadi na ukrajinska skladišta nafte.

- Jučer je ovdje bio vrlo vrlo miran dan, ali kasno sinoć počele su se oglašavati sirene za uzbunu, ne samo ovdje nego u većem dijelu zemlje. Navečer su  počeli snažni napadi na ukrajinska skladišta nafte - iz Bjelorusije je pogođeno skladište nafte kod grada Lucka koji se nalazi na sjeverozapadu zemlje, nedaleko od poljske granice. Raketirano je i skladište nafte u Žitomirskoj oblasti, a očevici kažu da se eksplozija vidjela čak  iz Kijeva, kazao je Aščić.

Izvedeni su snažni napadi na vojne ciljeve u Kijevskoj oblasti, blizu samog glavnog grada. Ruska vojska svaku noć raketira grad Harkiv koji već 33. dan ne uspijeva zauzeti.

Posljednjih se dana sustavno uništavaju i vojni i civilni ciljevi, a ruska se vojska posebno "okomila" na skladišta nafte i moglo bi se dogoditi da dođe do potpune nestašice goriva u Ukrajini iako cisterne dolaze sa zapada Europe, osobito iz Poljske, ali vrlo je teško logistički ogromnu količinu goriva rasporediti po cijeloj zemlji.

Napredovanje ruske vojske zaustavljeno je na svim frontovima.Ž

- I dalje se vode teške ulične borbe u Mariupolju gdje ruska vojska, separatisti i Čečeni Ramzana Kadirova pokušavaju zauzeti grad, ali ukrajinska vojska i pripadnici bataljona Azov, kojeg suprotna strana smatra neonacističkim, pružaju "žilav" otpor već 20-ak dana. U samom gradu je puno civilnog stanovništva koje je danima bez hrane i vode, grijanja, javio je Aščić.

Teške borbe vode se i u Dombasu. Ruska vojska uspjela je južno od grada Izjuma probiti ukrajinsku obrambenu liniju i napredovati 40-ak kilometara od Slavjanska, bivšeg separatističkog uporišta. Postrojbe tzv. Narodnih republika puno sporije napreduju s juga, sjeverno od Donjecka. Kako se može vidjeti u njihovim vijestima, separatističke postrojbe trpe ogromne gubitke. Na tom je prostoru većina ukrajinske vojske, koja je dobro naoružana i dobro ukopana i zasad pruža snažan otpor. 

Aščić je naglasio je da je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao intervju ruskim medijima online koji trajao 90-ak minuta. Aščić kaže da je i novinarima teško raditi jer informacije dobivaju "na kapaljku".

Vodi se i medijski rat, a ruska regulatorna agencija zatražila je od ruskih medija da ne objavljuju intervju sa Zelenskim. On je kazao da je Ukrajina spremna na pregovore o neutralnosti, ali da mora dobiti jasna sigurnosna jamstva. Vojna neutralnost Ukrajine bio je ultimativni zahtjev napada na Ukrajinu, ali su se na taj zahtjev NATO i SAD oglušili.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!