Beba iz Sirije se oporavlja, iz ruševina u Turskoj živa izvučena žena

08.02.2023.

12:58

Autor: Hina/HRT/A.S.

Iz ruševina spašena žena

Iz ruševina spašena žena

Foto: Vatrogasci Istanbul / Reuters

Aja, "čudesna beba" koja je spašena netom nakon rođenja ispod ruševina svoga doma u pobunjeničkom dijelu sjevera Sirije je dobro, a nakon 52 sata provedena pod ruševinama u Turskoj izvučena je živa i jedna žena dok je broj poginulih u razornom potresu koji je pogodio dvije zemlje već prešao 11.000. 


Spasioci su u utorak u ruševinama kuće u Jandairisu pronašli živo, tek rođeno djetešce koje je pupkovinom još bilo povezano s majkom koja nije preživjela.

Bolničko osoblje joj je dalo ime Aja i ona je jedina od svoje obitelji preživjela razorni potres koji je u zoru u ponedjeljak pogodio gradić Jindires, u pokrajini Alepo.

U tom mjestu na granici s Turskom spasioci su izvukli tijela njezina oca Abdulaha Mleihana, majke Afre, triju sestara, brata i tetke.

Dramatična snimka njezinog spašavanja obišla je svijet. Na videosnimci koja kruži društvenim mrežama može se vidjeti kako muškarac usred ruševina podiže dijete u rukama potpuno golo, prašnjavo i s pupkovinom koja visi. Spasioci su odmah umotali dijete jer je temperatura bila oko ništice i prevezli ga u bolnicu u obližnjem Afrinu.

- Beba je stabilno, ima polomljeno nekoliko rebara, ali to će s vremenom zacijeliti, rekao je liječnik Hani Maruf dok je pregledavao svog najmlađeg pacijenta u inkubatoru.

Kada je stigla u bolnicu bila je u "jako lošem stanju", rekao je liječnik, opisujući da su joj ruke i noge bile plave i imala je porezotine po cijelom tijelu prekrivene prašinom.

- Da je nisu našli na vrijeme umrla bi za sat vremena, dodao je liječnik.

- Stanje joj se poboljšalo, sada je puno bolje i prisebna je, rekao je liječnik.

Obitelj novorođenčeta su bili izbjeglice iz sirijske nestabilne pokrajine Deir al-Zour, u istočnoj Siriji.

Spašen dječak i njegova ptica


Nakon 55 sati pod ruševinama u turskom gradu Kahramanmarasu su spašeni dječak Berat i njegova ptica. Snimku je na Tvitteru objavila agencija Anatoilja. 

Žena izvučena živa nakon 52 sata pod ruševinama

Jedna žena je izvučena živa nakon što je ostala zarobljena u ruševinama zgrade koja se srušila 52 sata ranije u razornom potresu na jugoistoku Turske.

Snimke televizije NTV  pokazuju kako službe hitne pomoći u pokrajini Kahramanmaraş u blizini granice sa Sirijom nose ženu na nosilima do kola hitne pomoći, 58-godišnjakinja je navodno spašena iz srušenog hotela.

Neki od ozlijeđenih prebačeni su u Istanbul na liječenje preko zračne luke Atatürk, koja je zatvorena za civilni zračni promet, izvijestila je televizijska kuća.

Po posljednjim podacima, u potresu koji je pogodio Tursku i Siriju poginulo je više od 11.000 ljudi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoan rekao je tijekom posjeta najgore pogođenoj turskoj regiji da je broj smrtno stradalih u njegovoj zemlji porastao na 8574, čime je ukupan broj sa susjednom Sirijom prešao 11.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!