Ben-Gvir naredio uklanjanje palestinskih zastava s javnih mjesta

09.01.2023.

13:00

Autor: I.B./Hina

-

-

Foto: - / -

Izraelski novi ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji dolazi iz krajnje desnih redova, dao je policiji nalog da ukloni palestinske zastave s javnih mjesta jer one predstavljaju i potiču na terorizam, prenose agencije.

Izraelski zakon ne zabranjuje palestinske zastave, ali policija i vojska ih imaju pravo ukloniti u slučajevima kada procjene da predstavljaju prijetnju javnom redu i miru.

Ben-Gvir, koji vodi ultranacionalističku stranku u novoj vladi Benjamina Netanyahua i u svojstvu ministra nadgleda policiju, rekao je u nedjelju da je tako takvu naredbu koja, čini se, signalizira tvrđi pristup prema pitanju isticanja palestinskih zastava. 

Odluku je donio nakon oslobađanja dugogodišnjeg palestinskog zatvorenika osuđenog za otmicu i ubojstvo izraelskog vojnika 1983., koji je nakon zločina u svom selu na sjeveru Izraela mahao palestinskom zastavom, dočekan kao heroj.

Ben-Gvir je priopćio da je mahanje palestinskim zastavama čin potpore terorizmu.

- Ne može se dozvoliti da kršitelji zakona mašu terorističkim zastavama te potiču i ohrabruju terorizam, stoga sam naredio uklanjanje s javnih mjesta zastava koje potiču terorizam i kako bih zaustavio poticanje nasilja protiv Izraela", rekao je Ben Gvir.

Arapi u Izraelu čine oko petine stanovništva i većina su potomci Palestinaca koji su ostali unutar novoosnovane hebrejske države nakon njezinog rata za neovisnost 1948.

Među Arapima dugo traje rasprava o njihovom mjestu u izraelskoj politici u nastojanju da se uravnoteži palestinska baština s izraelskim državljanstvom.

Mnogi od izraleskih Arapa identificiraju se kao Palestinci ili s Palestincima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!