Biden brani odluku da posjeti Saudijsku Arabiju, ljudska prava bit će tema

10.07.2022.

09:59

Autor: T.D./HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Predsjednik Joe Biden u subotu je branio svoju odluku da posjeti Saudijsku Arabiju rekavši da će ljudska prava biti na dnevnom redu njegova putovanja na kojem namjerava ponovno uspostaviti veze s prijestolonasljednikom, kojeg je prethodno je proglasio izopćenikom.Biden će održati bilateralne razgovore sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom i njegovim timom, uključujući prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana tijekom njegova posjetu Bliskom istoku sljedećeg tjedna.

Prijestolonasljednik Mohamed, de facto vođa Saudijske Arabije, vjerojatno stoji iza ubojstva političkog protivnika i novinara Washington Posta Jamala Khashoggija 2018., prema američkoj obavještajnoj zajednici.

U komentaru objavljenom u Washington Postu kasno u subotu, Biden je rekao da je njegov cilj bio promijeniti, a ne prekinuti odnose sa zemljom koja je američki strateški partner već 80 godina.

- Znam da ima mnogo onih koji se ne slažu s mojom odlukom da putujem u Saudijsku Arabiju. Moji stavovi o ljudskim pravima su dugo jasni, a temeljne slobode uvijek su na dnevnom redu kada putujem u inozemstvo, napisao je Biden.

Bidenu je potrebna pomoć Saudijske Arabije bogate naftom u vrijeme visokih cijena benzina i dok potiče napore da se okonča rat u Jemenu nakon što su Saudijci nedavno tamo produžili prekid vatre.

Očekuje se da će Biden vršiti pritisak na povećanje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji u nadi da će ukrotiti rastuće cijene goriva i inflaciju kod kuće.

Sjedinjene Države također žele obuzdati utjecaj Irana na Bliskom istoku i globalni utjecaj Kine.

Biden tvrdi da je Saudijska Arabija nedavno pomogla obnoviti jedinstvo među šest zaljevskih zemalja u Vijeću za suradnju, da je u potpunosti podržala primirje u Jemenu i radi na stabilizaciji tržišta nafte s drugim proizvođačima OPEC-a.

Biden je rekao da će on biti prvi predsjednik koji će sljedeći tjedan odletjeti iz Izraela u Džedu, u Saudijskoj Arabiji, što će, kako je rekao, biti mali simbol "nastajanja odnosa i koraka prema normalizaciji" između Izraela i arapskog svijeta.

- Bit ću prvi predsjednik koji će posjetiti Bliski istok od 11. rujna, a da američki vojnici tamo nisu angažirani u borbenoj misiji. Moj je cilj da tako i ostane, rekao je Biden.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!