23:49 / 17.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Biden će kazniti odgovorne za hakerski napad na vladu SAD-a

Foto: REUTERS/Mike Segar/File Photo

Foto: REUTERS/Mike Segar/File Photo

Foto: - / REUTERS

Izabrani američki predsjednik Biden kaže da su vrlo zabrinjavajući nedavno otkriveni hakerski napadi na institucije američke vlade. Obećao je brzo djelovanje u trenutku kad sljedeći mjesec preuzme funkciju.
Izabrani američki predsjednik Joe Biden kaže da su vrlo zabrinjavajući nedavno otkriveni hakerski napadi na institucije američke vlade. Obećao je brzo djelovanje u trenutku kad sljedeći mjesec preuzme funkciju.

➡️
Američka vlada potvrdila hakerski napad na ministarstvo trgovine

Biden, koji će 20. siječnja službeno postati predsjednik, rekao je da će njegovom timu kibernetička sigurnost biti glavni prioritet te da će oni koji su odgovorni za takve napade platiti "visoku cijenu".

- Naši protivnici trebaju znati da ja, kao predsjednik, neću besposleno stajati sa strane dok se događaju kibernetički napadi na našu naciju, rekao je u priopćenju.

Politico u četvrtak piše, kako navodi Reuters, citirajujući izvore upoznate sa slučajem, da američko ministarstvo energetike i nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost, koja upravlja nuklearnim arsenalom u zemlji, imaju dokaze da su hakeri uspjeli ući i u njihove mreže.

Američki mediji pišu kako dužnosnici sumnjaju da su kibernetički napad izveli ruski hakeri, što Rusija niječe.

Agencija za kibernetičku sigurnost i infrastrukturu (CISA) navela je da je bilo teško otkriti upad i da neće biti lako ukloniti softver koji je ubačen u računalne sustave. CISA nije objavila u koje je agencije ili infrastrukturu izveden upad niti koje su informacije uzete prilikom hakiranja koje je, kako je prethodno rečeno, počelo u ožujku.

CISA ne navodi za koga smatra da stoji iza napada, ali naglašava da se radi o strpljivom, usredotočenom protivniku s obilnim financijskim resursima koji je obavljao aktivnosti kroz dulje razdoblje. Napominje da će američke vlasti poduzeti potrebne mjere kako bi se zaštitile od kibernetičkih napada. Sprečavanje prijetnji na računalima bit će sigurno vrlo složen i izazovan proces, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!