Biden putuje na Havaje, sastat će se s preživjelima u požaru

16.08.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/Hina/HRT

Raste broj žrtava katastrofalnih šumskih požara koji su poharali havajski otok Maui. Prema najnovijim podacima, potvrđena je smrt 106 osoba. Traga se za njih još 1300. Američki predsjednik i prva dama, Joe i Jill Biden, otputovat će idući tjedan na Havaje kako bi obišli ljetovalište na otoku Mauiju. 

Biden će se u ponedjeljak susresti sa spasiocima i preživjelima, kao i sa saveznim, državnim i lokalnim dužnosnicima, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Požari koji su progutali veći dio povijesnog grada Lahaine, nekadašnje kraljevske prijestolnice Havaja, najsmrtonosniji su u Sjedinjenim Državama u više od stoljeća. Vjeruje se da je u trenutku požara u gradu bilo oko 12.000 ljudi. Spasilačke ekipe s potražnim psima obilaze zgarišta i na dan pronalaze između 10 i 20 tijela. A pretraženo je manje od trećine grada.

Voda se preusmjeravala na plantaže šećera


Neki su se od sigurne smrti spasili su se skokom u ocean.

Stanovnik Lahaine Michael Richter šest dana poslije u improviziranoj mrtvačnici traži tijelo njemu bliske osobe. 

- Moj očuh je nestao. Mnogi su umorni kao i ja, nisam spavao šest dana. Sada samo želim identificirati očuha i pokopati ga, rekao je Richter.

Identifikacija žrtava bit će teška jer vatra je bila strahovito jaka i širila se uz pomoć vjetra koji puhao brzinom većom od 128 kilometara na sat te dio po dio grada pretvarao u pepeo. Broj žrtava i razaranje sigurno ne bi bili toliki da su javne službe pravodobno reagirale, tvrde preživjeli. Dužnosnici priznaju da upozorenja na požare nisu stigla do stanovnika na vrijeme. Zbog nestanka struje poruke nisu bile vidljive na televiziji niti su se mogle čuti na radiju. A ni sirene se nisu oglasile.

- Da se bar možemo vratiti u prošlost i da su se sirene oglasile na vrijeme. Učinit ćemo sve što možemo da dobijemo više vode i da možemo što ranije upozoriti ljude, poručio je guverner Havaja Josh Green.

No to nije sve. Problem je bio, tvrde, i u količini vode koja je bila na raspolaganju vatrogascima. Umjesto u spremnike, voda se preusmjeravala na obližnje plantaže šećera. 

- Uznemirujuće je kada se pojave vatrogasci, a nema vode. Za gašenje sam vadio vodu iz WC školjke i vrča za piće koju sam imao u hladnjaku, kaže stanovnik Mauija Kyle Ellison.

Gdje je Biden?


Tisuće ljudi koji su ostali bez ičega smatraju da su ih političari iznevjerili. Mnogi se pitaju gdje je predsjednik Joe Biden. On pak s predizbornog skupa u Milwaukeeju poručuje da Havaje ne izbjegava, no ne želi da njegov posjet odvraća pozornost od rješavanja stvarnih problema - a to su pomoć preživjelima i potraga za tijelima žrtava. Čak 1300 osoba smatra se nestalima.

- Ne želim smetati. Bio sam u previše područja katastrofe, rekao je Biden.

- Želim biti siguran da nećemo poremetiti tekuće napore oporavka, dodao je.

Rekao je i da će ga na Havajima pratiti supruga Jill.

Guverner Green rekao je da je razgovarao s Bidenom te da on i njegova supruga iskreno žale zbog tragedije koja se dogodila.

- Doći će i biti s nama. Da se predsjednik Biden mogao teleportirati, došao bi na Havaje za pet sekundi. Nikada nisam vidio takvu predanost kod predsjednika... Utvrdio je da je ovo hitan slučaj i traži potpunu obnovu i rekonstrukciju ovdje, na Havajima. Stoga ćemo se predsjednik i ja dogovoriti o vremenu posjeta kada težak posao i pronalaženje onih koje smo izgubili bude završen, rekao je Green.

Havajski državni tužitelj najavio je sveobuhvatnu istragu o postupanju lokalnih vlasti nakon dojave o širenju katastrofalnih požara koji na Mauiju i dalje nisu potpuno ugašeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!