Biden i Macron se dogovorili o usklađenom djelovanju prema Rusiji

03.02.2022.

07:39

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Aleksandar Mijatovic / Shutterstock

Američki predsjednik Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron dogovorili su se u srijedu da će usklađeno odgovoriti na rusku vojnu nazočnost na ukrajinskoj granici, priopćila je Bijela kuća.

U telefonskom razgovoru koji se dogodio budući da Emmanuel Macron nije isključio mogućnost posjeta Rusiji radi pronalaska diplomatskog rješenja krize, dvojica čelnika potvrdila su potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, istaknula je američka administracija.


Razgovarali su i o koordiniranju koje je upravo u tijeku na diplomatskoj i na razini priprema za uvođenje brzih i oštrih gospodarskih sankcija Rusiji u slučaju daljnje okupacije Ukrajine, navodi se.


Predsjednik Joe Biden i predsjednik Macron dogovorili su se da će njihovi timovi biti u redovitom kontaktu, konzultirajući se ujedno sa saveznicima u NATO-u i s partnerima u EU-u, u vezi s našim koordiniranim i globalnim pristupom rješavanju tih problema.


Zapad od kraja 2021. optužuje Moskvu da je nagomilala desetke tisuća vojnika blizu ukrajinske granice radi moguće invazije.


Rusija odgovara da ne kani napasti Ukrajinu, nego je samo zabrinuta za svoju sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!