SAD šalje vojnike u istočnu Europu, Putin ponavlja tri zahtjeva

02.02.2022.

19:51

Autor: Gordan Žvanović/Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Satelitska snimka ruskih snaga

Satelitska snimka ruskih snaga

Foto: Russian Defence Ministry/Maxar Technologies/Press service of the Ukrainian Air Assault Forces / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden počeo je ispunjavati ono što je najavio prije nekoliko dana. Potpisao je odluku o raspoređivanju novog kontingenta američkih vojnika u Europi, uz ostalo i u zemlje istočne Europe, članice NATO-a. Istodobno, Vladimir Putin optužio je NATO da želi uvući Rusiju u rat u Ukrajini te da potpuno ignorira ruske zahtjeve. Potpuno je jasno da nalet diplomacije uopće ne smanjuje tenzije, kazala je novinarka Elizabeta Gojan javljajući se iz Kijeva za središnji Dnevnik HTV-a. 

Jasno je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne odustaje od svojih sigurnosnih zahtjeva. Potpuno je jasno da ovaj nalet diplomacije uopće ne smanjuje tenzije. Činjenica je da je ukrajinska vojska znatno manjeg broja nego što je ruska, ali vojni analitičari sigurni su da može itekako uzvratiti i nanijeti teške gubitke dođe li do ruske invazije širokih razmjera, izjavila je novinarka Elizabeta Gojan.  

Ukrajinska je vojska znatno bolje opremljena i uvježbana nego 2014. godine kada je gotovo bez borbe predala poluotok Krim ruskoj vojsci. Osim toga, jako je motivirana. Ima problema s proturaketnom i protuzračnom obranom što bi ruska vojska sigurno iskoristila, kao što bi sigurno iskoristila i svoju superiornost u električnom ratovanju kada bi "odsjekla" potpuno ukrajinsko zapovjedništvo od jedinica na terenu.

Zapadne obavještajne agencije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pripisuju sve moguće planove, a jedan od njih je i opsada Kijeva. Naravno da to ukrajinski političari na čelu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim odbacuju nastojeći smanjiti paniku. No istodobno u Kijevu, gradu s 4 milijuna stanovnika, u školi se provode vježbe za mogućnost bombaških napada i napada iz zraka. Društvene mreže pune su službenih uputa kako pripremiti tzv. torbu s najhitnijim stvarima za evakuaciju. Ukrajinci se pripremaju za bijeg. Riječ je uglavnom o vožnji prema zapadu, najvećom mogućom brzinom.

Ono zbog čega je Rusija dodatno bijesna je odbijanje Ukrajine da uopće razgovara o posebnom statusu Donbasa, regije u istočnoj Ukrajini, odane Rusiji. Ukrajinski ministar vanjskih poslova poručuje - nijedna ukrajinska regija neće imati pravu moć za nacionalne državne odluke. To je uklesano u kamenu. Neće biti nikakva posebnog statusa kako to Rusija zamišlja, niti ikakve glasačke moći.

Ovdje je stanje komplicirano jer riječ je o ukrajinskoj cjelovitosti, ukrajinskom suverenitetu, ukrajinskom traženju mjesta na karti Europe. 

Ruski i bjeloruski vojnici demonstrirali su spremnost na zajedničkim vojnim vježbama, koje se na nekoliko lokacija održavaju u Bjelorusiji.

Najnovije satelitske snimke svjedoče pak o gusto raspoređenim ruskim snagama i uz granicu s Ukrajinom. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava da SAD ignorira glavne ruske zahtjeve i pokušava uvući njegovu zemlju u rat s Ukrajinom.

- Nismo dobili zadovoljavajući odgovor na tri ključna zahtjeva - sprječavanje NATO-ova širenja, zabranu postavljanja oružanih sustava uz granicu s Rusijom i povratak NATO-ove vojne infrastrukture u Europi na pozicije iz 1997. kad je potpisan Temeljni akt o odnosima NATO-a i Rusije, kazao je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije. 

Da NATO ne razmišlja o povlačenju, pokazuje i najnovija odluka američkog predsjednika Joea Bidena, koji u Europu šalje dodatne snage. 2000 američkih vojnika dolazi u Poljsku i Njemačku, a 1000 će ih iz Njemačke biti prebačeno u Rumunjsku. 

- Od Moskve se traži deeskalacija, ali mi to ne čekamo. Otvoreni smo i spremni nastaviti diplomatske napore, ali nastavljamo brzo i obranom i odvraćanjem, izjavio je Ned Price, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Ukrajinski predsjednik potpisao je dekret kojim namjerava povećati broj ukrajinskih vojnika za 100.000 u iduće tri godine.

- Očekujemo trenutak kad će Rusija povući svoje snage s naše granice. To je pravi pokazatelj želi li Ruska Federacija smirivanje napetosti ili ne, kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik. 

Ukrajinsko topništvo održalo je vojne vježbe nadomak anektiranog Krima. 

- Ukrajinski doktrinarni dokumenti govore o njihovoj namjeri povratka na Krim, uključujući i vojnim putem. Zamislimo da Ukrajina postane članica NATO-a, s modernim naoružanjem i počne operaciju na Krimu. Mi smatramo Krim suverenim ruskim teritorijem. Bismo li u tom slučaju trebali ući u rat s NATO savezom? Je li itko razmišljao o tome? Očito nije, izjavio je Putin. 

Istaknuo je i da je glavni cilj SAD-a i njihovih saveznika iskoristiti konfrontaciju kao povod za uvođenje novih sankcija Rusiji. Zapad kaže da je takav  scenarij moguć samo u slučaju ruske agresije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!