07:43 / 16.07.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Biden i Merkel - zajednički front prema Rusiji i Kini

Angela Merkel i Joe Biden

Angela Merkel i Joe Biden

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak su obećali da će zajedno raditi na obrani od Rusije i zajedno se suprotstaviti antidemokratskim akcijama Kine te da se razmatra ukidanje zabrane putovanja iz Europe u SAD.

Biden je ponovio zabrinutost zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji se gradi od Rusije do Njemačke dnom Baltičkog mora, a oboje su bili jedinstveni u uvjerenju da se Rusija ne bi trebala koristiti energijom kao oružjem.

- Stojimo zajedno i nastavit ćemo zajedno braniti naše istočne bočne saveznike u NATO-u od ruske agresije, rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel. Rekao je da će se obje zemlje zalagati za demokratska načela i univerzalna prava te da će se boriti protiv potkopavanja slobodnog i otvorenog društva, bio to slučaj s Kinom ili nekom drugom zemljom.

Biden i Merkel obećali ojačati odnose dviju država

Sjedinjene Države i Njemačka ključni su saveznici u NATO-u, ali odnos je pretrpio za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Biden i Merkel, koji se godinama poznaju i surađuju, obećali su da će jačati veze dviju zemalja u budućnosti, javlja Reuters. Washington strahuje da će plinovod Sjeverni tok 2, vrijedan 11 milijardi dolara, za koji se očekuje da će biti završen u rujnu, naštetiti Ukrajini i povećati europsko oslanjanje na ruski plin. Sjedinjene Države žele da Njemačka pronađe načine kako osigurati da se Rusija ne može koristiti plinovodom za nanošenje štete Ukrajini ili drugim saveznicima u istočnoj Europi. 

Njemačka i Sjedinjene Države također se ne slažu oko toga koliko je promišljeno partnerstvo s Kinom u poslovnim projektima, oko privremenih odricanja od patenata usmjerenih na ubrzanje globalne proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa i oko stalnih ograničenja za Europljane koji putuju u Sjedinjene Države. 

Biden (78) i Merkel (66) žele ojačati transatlantski odnos koji je pretrpio pod čestim Trumpovim kritikama bliskih američkih saveznika.

- Suradnja Sjedinjenih Država i Njemačke jaka je i nadamo se da ćemo je nastaviti, a uvjeren sam da hoćemo, rekao je Biden započinjući sastanak koji je trajao dulje od sat vremena. Kazao je da je Merkel mnogo puta bila u Ovalnom uredu i nazvao je "velikom prijateljicom, osobnom prijateljicom i prijateljicom Sjedinjenih Država".

- Cijenim prijateljstvo, rekla je Merkel, prva europska čelnica koja je posjetila Bidena u Bijeloj kući, naglašavajući ulogu Amerike u izgradnji slobodne i demokratske Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Biden je rekao da Sjedinjene Države preispituju kada mogu ukinuti ograničenja putovanja u Sjedinjene Države iz većine Europe nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula to pitanje. "U postupku je", rekao je Biden i dodao da će vjerojatno moći odgovoriti "u sljedećih nekoliko dana" te da čeka mišljenje američkog tima za COVID.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!