22:50 / 14.04.2021.

Autor: Branka Slavica/HRT/M.N.

Biden objavio kraj američkog angažmana u Afganistanu

Joe Biden

Joe Biden

Foto: JAS / Reuters

Iz iste sobe u Bijeloj kući u kojoj je George W. Bush 7. listopada 2001. najavio početak operacije Trajna sloboda, aktualni je američki predsjednik Joe Biden i službeno objavio kraj američkog vojnog angažmana u Afganistanu.

Povlačenje oko 2500 vojnika iz te zemlje počet će 1. svibnja, a završiti do 11. rujna.


„Četvrti sam predsjednik Sjedinjenih Država u čijem su mandatu američke trupe u Afganistanu. Dva republikanca, dva demokrata. Neću prenijeti ovu odgovornost na petog predsjednika. Vrijeme je da završimo najduži američki rat“, kazao je Joe Biden u obraćanju naciji.


Podsjetio je da je rat u Afganistanu počeo zbog terorističkih napada na Ameriku 11. rujna koje je Al-Qaida planirala iz te zemlje i kako to ne može biti razlog za ostanak tamo 2021.


"Pravdu za Bin Ladena isporučili smo prije desetljeća i ostali u Afganistanu još jedno desetljeće", rekao je Biden. Poručio je kako će SAD nastaviti s diplomatskim angažmanom i humanitarnom pomoći Afganistanu, te podupiranjem mirovnih napora između Talibana i afganistanske Vlade.


Talibane je, pak, upozorio, budu li u budućnosti američke snage ili njihovi partneri napadnuti, Amerika će odgovoriti  svim rasploživim sredstvima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!