Biden i Trudeau zajedno protiv kineskog utjecaja i klimatskih promjena

24.02.2021.

07:32

Autor: Hina/HRT

 Joe Biden i Justin Trudeau

Joe Biden i Justin Trudeau

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau istaknuli su na bilateralnom sastanku održanom u utorak duboke veze dviju zemalja i obvezali se da će se zajedno suprotstaviti kineskom utjecaju i klimatskim promjenama.

- Sjedinjene Američke Države nemaju bližeg prijatelja od Kanade, rekao je američki predsjednik Joe Biden putem videolinka kanadskom premijeru, dodajući da mu je zbog toga uputio prvi poziv kao predsjednik i s njim održao prvi bilateralni sastanak.

Nakon dvosatnog razgovora, kojim su nastojali okrenuti stranicu Trumpovoj eri, čelnici dviju zemalja izjavili su da planiraju blisku suradnju u borbi protiv pandemije koronavirusne bolesti i klimatskih promjena s ciljem smanjenja neto stopa emisija na nulu do 2050. godine.

Kanadski premijer Jusin Trudeau zahvalio je Bidenu na američkoj potpori za oslobađanje dvojice Kanađana Michaela Spavora i Michaela Kovriga koji su uhićeni u Kini zbog sumnje u špijunažu.

Također je pozdravio nastojanja nove američke administracije u borbi protiv klimatskih promjena, primijetivši da je proteklih godina jako nedostajalo američko vodstvo.

Kanada je često bila prva strana postaja američkog predsjednika, no pandemija je pretvorila sastanak dvojice čelnika i njihovih najviših suradnika u virtualni događaj.

Izvor iz kanadske vlade, koji je želio ostati anoniman, rekao je da nije postignut napredak u mogućnosti da Kanadi koja se trenutačno opskrbljuje cjepivima iz Europe budu dostupna cjepiva proizvedena u SAD-u.

Biden je u jednom od svojih prvih poteza na dužnosti predsjednika opozvao dozvolu izdanu u ožujku 2019. za naftovod, koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navodeći da njegova izgradnja nije u skladu s gospodarskim i klimatskim ciljevima njegove administracije.

Dvojica čelnika dala su do znanja da žele ostaviti spor iza sebe i zajedno surađivati.

Biden je rekao da će usko surađivati s Kanadom i na jačanju otpornosti lanca opskrbe te na snažnom postpandemijskom "gospodarskom oporavku koji koristi svima, a ne samo onima na vrhu".

Kanadski premijer prvi je čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi, ni sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji.

Bivši predsjednik, koji se često sukobljavao s tradicionalnim trgovinskim saveznicima, uveo je carine na kanadski aluminij i čelik, a u Kanadu je putovao samo jednom, 2018. godine na sastanak G7.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!