09:33 / 23.01.2021.

Autor: HRT

Biden s Trudeauom o pandemiji i naftovodu Keystone XL

Biden i Trudeau

Biden i Trudeau

Foto: Ken Cedeno, Adam Scotti / EPA, REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden telefonom je razgovarao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, u prvom pozivu američkog predsjednika stranom čelniku od inauguracije ovaj tjedan.

Dogovorili su se da će se sastati sljedeći mjesec "kako bi se unaprijedila važna obnova dubokog i trajnog prijateljstva između Kanade i Sjedinjenih Država", objavio je Trudeauov ured.

Bijela kuća objavila je da je tim pozivom istaknuta strateška važnost odnosa SAD-a i Kanade te da će ojačati suradnju u borbi protiv pandemije, na području obrane, gospodarskih veza i globalnog vodstva u rješavanju klimatskih promjena. 


Biden i Trudeau razgovarali su o svojoj zajedničkoj viziji održiva gospodarskog oporavka i dogovorili se o suradnji u postizanju neto nula emisija. 


Biden je  primio na znanje Trudeauovu razočaranost zbog njegove odluke da ukine dozvolu za kontroverzni naftovod Keystone XL, priopćila je Bijela kuća. U jednom od svojih prvih poteza na dužnosti predsjednika, Biden je opozvao dozvolu izdanu u ožujku 2019. za naftovod, koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navodeći da njegova izgradnja nije u skladu s gospodarskim i klimatskim ciljevima njegove administracije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!