Biden i von der Leyen naznačili popuštanje američko-europskih trgovinskih napetosti

11.03.2023.

10:43

Autor: M.M./Hina/HRT

Biden i von der Leyen naznačili popuštanje američko-europskih trgovinskih napetosti

Biden i von der Leyen naznačili popuštanje američko-europskih trgovinskih napetosti

Foto: Sarah Silbiger / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak su objavili napredak u rješavanju transatlantskog trgovinskog spora i potvrdili predanost potpori Ukrajine protiv Rusije.

Dvoje vođa nakon razgovora u Bijeloj kući najavilo je da će početi pregovori o tome da se proizvođačima iz Europske unije omogući pristup njihovih ključnih sirovina američkom tržištu u sklopu Bidenova programa za poticanje industrija bez štetnog utjecaja na klimu, što je ograničen, ali konkretan potez.

Obvezali su se također na opće usklađivanje jer se i američko i europsko gospodarstvo okreću prema električnim vozilima i drugim 'zelenim' sektorima.

Von der Leyen je tijekom prošle godine blisko surađivala s Bidenom na zajedničkom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Biden je von der Leyen rekao da savez za potporu Ukrajini označuje "novo razdoblje".

Poslije su u zajedničkoj izjavi poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin "mislio da će nas podijeliti, a ipak smo ujedinjeniji nego ikada. Stojimo zajedno u našoj čvrstoj podršci za Ukrajinu koliko god bude potrebno".

Međutim, napetosti rastu u Europi zbog Bidenova Zakona o smanjenju inflacije (IRA), kojim vlada želi subvencionirati američku proizvodnju tehnologija bez štetnog utjecaja na klimu.

Europska unija, zbog straha da bi subvencije za dobra "proizvedena u Americi" mogle naštetiti energetskom i automobilskom sektoru u Europi, donosi vlastiti niz poticaja, poput Industrijskog plana za zeleni plan, kako bi unaprijedila rastući sektor.

Zajednička izjava upućuje na to da su Biden i von der Leyen postignuli napredak dogovorom o početku pregovora o izuzeću za europske proizvođače koji žele izvoziti minerale ključne za proizvodnju baterija za električna vozila.

- Danas smo se složili da ćemo poraditi na ključnim sirovinama dobivenim ili obrađenim u Europskoj uniji i da ćemo im dati pristup američkom tržištu kao da su izvorno s američkog tržišta. Poradit ćemo na sporazumu, rekla je von der Leyen novinarima nakon susreta s Bidenom.

Druga teška tema američko-europskih razgovora bio je odgovor na sve čvršću vanjsku i trgovinsku politiku Kine.

Iz Bijele kuće izjavili su da su "izazovi koje predstavlja Narodna Republika Kina" činili znatan dio razgovora.

Washington od europskih država traži da zauzmu čvršći stav prema Pekingu, ne samo u diplomatskom nego i u gospodarskom smislu.

Međutim, EU nije sklon raskolu s Kinom, zbog čega su transatlantski partneri pomalo razjedinjeni glede daljnjih koraka.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!