Biden je posjetio bivšu Jugoslaviju, u Hrvatskoj je bio 2015.

20.01.2021.

16:29

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

default error photo
U bivšu Jugoslaviju Joe Biden prvi put dolazi zbog sprovoda ideologa jugoslavenskog socijalizma, Edvarda Kardelja.
U bivšu Jugoslaviju Joe Biden prvi put dolazi zbog sprovoda ideologa jugoslavenskog socijalizma, Edvarda Kardelja. 

➡️ Joe Biden prisegnuo za američkog predsjednika

- I tako je mladi senator bio dio visokog diplomatskog izaslanstva u bivšoj Jugoslaviji, već tada je posjetio i Zagreb. Ispričao mi je kako se tada zaista zainteresirao za taj dio svijeta, rekao je Steve Rukavina, predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata.

Desetljeće poslije, Biden je iskusan političar, jedan od istaknutih članova senatskog Odbora za vanjsku politiku. Tito više nije živ, njegova politička ostavština raspada se u krvi. Godina je 1991., u fokusu su američke vanjske politike Bliski istok i raspad Sovjetskog Saveza.

- Otac Ilija koji je vodio Hrvatsku katoličku misiju pored Katoličkog sveučilišta s još jednim prijateljem katolikom odlučili su razgovarati s katoličkim senatorima i zastupnicima i progovoriti o srpskoj agresiji, dodaje Rukavina.

Razgovor s hrvatskim svećenikom Bidenu je skrenuo pozornost na ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, napisat će u memoarima 2007. Posebno se gorljivo angažira vezano za sukobe u BiH. S Capitol Hilla vrši pritisak na novu, Clintonovu administraciju.

Nimalo diplomatski senator Biden kritizira pasivnu europsku politiku. 

- Iskreno, nadao sam se da će naši saveznici prepoznati realitet. Najprije, Vance Owen plan je potpuno manjkav i takav je bio od početka. Počevši od ideje da će Bosna i Hercegovina biti podijeljena u etničke enklave ovaj tzv. mirovni plan po mom mišljenju samo potiče nasilje umjesto da ga obeshrabruje. Drugo, nadao sam se da će prepoznati da ovo nije religijski rat već jasan i aktivan srpski ekspanzionizam i  agresija koja će ohrabriti i hrvatske apetite.

- Ovo nije ništa više građanski rat od rata između Njemačke i Austrije i Čehoslovačke 1930ih. Kao i tada, ovo je po mom mišljenju fašistički marš gdje religija nije uzrok nasilje već, vjerujem, isprika za nasilje, dodaje.

- Treće, nadam se da to shvaćaju, je da je međunarodna zajednica odlukom o embargu na oružje protiv multietničke demokracije u BiH počinila čin moralnog silovanja, rekao je  14. svibnja 1993. senator Joe Biden. (Senatski Odbor za vanjske poslove, svjedočenje državnog tajnika Warrena Christophera o razgovorima s europskim saveznicima).

- Nema riječi kojima bih izrazio ljutnju na europsku politiku koja od  nas sada traži da sudjelujemo u priznavanju srpske pobjede.  Budimo precizni: europska politika zasniva se na kulturološkoj i religijskoj indiferentnosti, ako ne na predrasudama.

- Pročitajte ovu izjavu nad kojom bismo se trebali duboko zamisliti. Gospodin Silajdžić u ime svoje vlade kaže, citiram, predsjedništvo i vlada BiH službeno traži da Ujedinjeni narodi na najbrži mogući način povuku svo osoblje UN-a raspoređeno na našem teritoriju. Ljudi koji su masakrirani UN-u poručuju: gubite se. Joe Biden ulaže mnogo političke energije u rješavanje sukoba u Bosni i Hercegovini. Putuje u sukobom zahvaćene države bivše Jugoslavije, sastaje se s predstavnicima vlasti i opozicije, s vjerskim i lokalnim vođama. Razgovara i s onima koje želi vidjeti iza rešetaka.

- U proljeće 1993. osobno sam se sastao s Miloševićem, kasno navečer u njegovu uredu s g. Karadžićem, još jednim ratnim zločincem, koji je još na slobodi u Republici Srpskoj. I s dva člana mog osoblja. U jednom trenutku Milošević, koji je bio hladan kao špricer, nagnuo se preko stola i pitao na besprijekornom engleskom: Senatore, što mislite o meni? Rekao sam mu kako mislim da je prokleti ratni zločinac i da mu treba suditi, te da ću se ostatak političke karijere truditi da se to ostvari, naveo je Joe Biden, predsjednik senatskog Odbora za vanjske poslove, konferencija za novinare 28. lipnja 2001. Podupirao je intervenciju NATO-a u Srbiji zbog konflikta na Kosovu, ali je kao američki potpredsjednik izrazio sućut obiteljima koje su izgubile članove tijekom bombardiranja. Miloševićevo uhićenje opisuje kao početak zacjeljivanja rana na Balkanu.

- Svjedočimo jednom od najvažnijih poslijeratnih događaja  u europskoj povijesti kada je nacija predala međunarodnom pravosuđu jednog od najopasnijih i najmanikalnijih svjetskih čelnika nakon Hitlera, rekao je Joe Biden, predsjednik senatskog Odbora za vanjske poslove, konferencija za novinare 28. lipnja 2001.

- Slobodan Milošević uzrok je četiri velika rata na Balkanu. Institucionalizirao je ideju etničkog čišćenja potkraj 20. stoljeća u Europi. Iskoristio je nesigurnosti i ideju koja je u Srbiji povijesno preživjela, da su Srbi dobri ljudi, ali žrtve Europe.

O padu Vukovara govorio je u Senatu. Saveznik Hrvatske na putu u NATO i EU, bio je i ostao prijatelj koji uvijek kaže ono što misli.

- Evo čemu se nadam. Hrvatska nakon Tuđmanove smrti, a on nije bio nikakvo nevinašce. Što se dogodilo nakon Tuđmanove smrti, pita Biden i dodaje, demokratske su snage preuzele vlast, ispunile obvezu i predale ratne zločince, jer su shvaćale da put prema Zapadu, pristup NATO-u, pristup EU-u, vodi preko uvođenja osnovnih standarda pristojnosti i vladavine prava.

Kosovo je dio Balkana vezano uz koji je kao potpredsjednik bio osobito angažiran u Obaminoj administraciji. Kao rijetko koji američki političar Biden poznaje kompleksnost jugoistoka Europe. U njegovoj vanjskopolitičkoj agendi taj dio svijeta zauzimat će važno mjesto. U Bijeloj kući prvi će put sjediti političar koji je tako angažirano pratio političko sazrijevanje Hrvatske, ali i našeg okružja.

U Zagrebu je bio 2015-te godine, kao potpredsjednik. Možda dođe opet, ovaj put - kao predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!