20:22 / 24.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Biden kaže da će SAD odgovoriti ako Rusija upotrijebi kemijsko oružje

Joe Biden na konferenciji za medije u Bruxellesu

Joe Biden na konferenciji za medije u Bruxellesu

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da će, ako Rusija upotrijebi kemijsko oružje u invaziji na Ukrajinu, Sjedinjene Države odgovoriti.

- Odgovorili bismo, odgovorili bismo ako ga on koristi. Priroda odgovora ovisila bi o prirodi upotrebe, rekao je Biden na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Nakon izvanrednog sumita NATO-a, izjavio je da će oštre sankcije Rusiji i jedinstvo Zapada promijeniti tijek rata u Ukrajini.

Biden je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin griješi ako misli da će "Europa puknuti" pod pritiskom teških sankcija koje je uvela kao odgovor na rusku agresiju.

- Sankcije nikada ne odvraćaju agresora, rekao je Biden, ali i dodao da će sve veća patnja koju saveznici nanose Rusiji donijeti rezultate u nastavku sukoba.

Američki predsjednik je izjavio da bi Rusiju trebalo izbaciti iz skupine dvadeset najvećih svjetskih gospodarstava G20, tema koja je pokrenuta tijekom njegovih sastanaka sa svjetskim čelnicima u Bruxellesu ranije u četvrtak.

- Moj odgovor je da, ovisi o G20, rekao je Biden na pitanje treba li Rusiju ukloniti iz skupine.

Dodao je da, ako se zemlje poput Indonezije i drugih ne slažu s uklanjanjem Rusije, onda bi Ukrajini trebalo dopustiti da prisustvuje sastancima.

Po Bidenovim riječima, Kina shvaća da je njezina gospodarska budućnost tješnje povezana sa Zapadom nego s Rusijom, nakon što je upozorio Peking da bi se mogla suočiti s posljedicama za pomaganje Moskvi u ratu u Ukrajini.

- Nisam prijetio, ali sam mu jasno dao do znanja - pobrinuo sam se da shvati posljedice pomoći Rusiji, rekao je Biden o nedavnom razgovoru s kineskim čelnikom Xi Jinpingom.

- Kina shvaća da je njena ekonomska budućnost mnogo čvršće povezana sa Zapadom nego s Rusijom.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama izvanrednih sastanaka u Europi, Biden je rekao da je Xiju također ukazao na niz američkih i stranih tvrtki koje su napustile Rusiju nakon njezine invazije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!