Granić: EU i NATO nikada nisu bili ovako jedinstveni

24.03.2022.

15:30

Autor: HRT/IMS/J.L.

Mate Granić

Mate Granić

Foto: HTV / HRT

Bruxelles je danas domaćin triju velikih i važnih sastanaka na kojima će zajednička tema biti ruska agresija na Ukrajinu i nove sankcije protiv Moskve. U posebnoj emisiji "Rat u Ukrajini" Mate Granić rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uspio, unatoč cilju da se razjedini NATO i EU, ujediniti NATO. 

- Više nema propitkivanja, postoji jedinstvo i odlučnost da se pomogne Ukrajini i onim državama koje bi mogle biti ugrožene od Rusije, a to su baltičke države, Poljska, Rumunjska, Bugarska. I Kini je poslano upozorenje da ne pomaže Rusiji, rekao je Mate Granić.

Ustvrdio je da NATO nikada nije bio ovako jedinstven, a isto se očekuje na summitu Vijeća Europe.

- Cilj ove vojne operacije i agresije na Ukrajinu bio je da se razjedini NATO i EU, ali dogodilo se potpuno suprotno. Dolazak predsjednika SAD-a Joea Bidena znak je snažne podrške, uz 100.000 američkih vojnika u Europi, od čega 40.000 unutar NATO saveza, kazao je.

Ističe da ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio s blitzkriegom te da nijedan od važnih vojnih ciljeva nije ostvaren, Ukrajinci pružaju snažan otpor, a svakim danom odlučnost da se pomogne Ukrajini sve je jača.

- NATO neće doći u Ukrajinu, ali naći će načina da se vojno pomaže, među ostalim sigurno će se pojačati protuzračna obrana, smatra.

Na pitanje koliko su važni pregovori, ocijenio je da se realno može postići dogovor o humanitarnim koridorima, no da ni to ne funkcionira.

- Rusija nije spremna za prekid vatre. Ukrajina neće pristati na teritorijalne ustupke, a moglo bi biti zajedničko da se pregovara na temelju Minsk 2 sporazuma i da dvije odmetnute pokrajine dobiju autonomiju i mirno se integriraju u državno-pravni sustav Ukrajine. No, Putin ide najprije na vojnu pobjedu, a nakon toga pregovore. Pregovora o biti stvari još nema, to je sigurno, kazao je.

Ponovno je istaknuo da je u EU-u, unatoč Putinovoj računici da će doći do velikog nejedinstva, jedinstvo snažno.

- Postoje različiti interesi, Njemačka je izuzetno ovisna o plinu i nafti iz Rusije, kao i Mađarska. Traže se alternativna rješenja, Sjeverni tok 2 neće profunkcionirati. I sam Biden je nazvao Putina ratnim zločincem. Države koje imaju dobre odnose s jedinima i drugima, Turska, Izrael, pokušavaju pomoći, no nemaju veliki manevarski prostor. Svaki pokušaj da dođe do prekida vatre je pozitivan. Najvažnija je odlučna pomoć i podrška Ukrajini, kazao je. 

Neuspjeh s vojnim operacijama i sankcije očito imaju efekt.

- Upotreba nuklearnog oružja ne može se isključiti, i NATO i Amerika vode o tome računa, sigurno je o tome bilo razgovora i na današnjem summitu, rekao je Granić.

Za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kazao je da je postao simbol otpora i ocijenio da dobro medijski komunicira, traži najviše što može dobiti, i više od toga.

Podsjetio je da je na početku Domovinskog rata Hrvatsku podržavala tek Sveta Stolica i nekoliko pojedinaca, Njemačka tek od sredine kolovoza 1991., a danas cijeli demokratski svijet podržava Ukrajinu.

Naglašava da Hrvatska igra vrlo važnu ulogu u NATO-u i EU-u, a dolazak američkog i francuskog nosača smatra snažnom simboličkom porukom.

Na pitanje na čijoj je strani Srbija, rekao je da se Srbija mora odlučiti kojim će putem krenuti.

- Bjelorusija je dijelom uključena u rat, jer se tamo nalaze europske trupe, a kompletno uključivanje izaziva veliki otpor unutar Bjelorusije, to je zemlja koja nema elementarnu demokraciju, potpuno povezana s Rusijom, koja je donijela odluku o stacioniranju nuklearnih snaga unutar Bjelorusije, a sigurno je da će režim Aleksandra Lukašenka dijeliti sudbinu Putina i Rusije.

- Sigurno je da nema brzog završetka rata i brze vojne pobjede nad Ukrajincima. Što ide dalje, Putinu će biti sve teže, kazao je.

Nametnuti pitanje izbornog zakona u BiH

Nakon još jednog neuspješnog pregovora o izmjenama izbornog zakona u BiH, rekao je da je pitanje konstitutivnosti triju naroda riješeno još u Washingtonu za vrijeme pregovora potkraj veljače 1994.

- Postoje dva načina zaštite vitalnog interesa - izbor člana Predsjedništva kojeg mora birati svaki narod. On ne mora biti Hrvat za Hrvate, ali ga moraju birati Hrvati. Ako se ne promijeni izborni zakon, Hrvati postaju manjina. Hrvatska je pomogla u zaustavljanju rata Hrvata i Bošnjaka i u zaustavljanju rata u cijeloj BiH. Splitskom deklaracijom pomogli smo da se oslobodi najmanje 20% teritorija BiH. Ima razboritih ljudi kod Bošnjaka koji shvaćaju što to znači. Ta unitarna opcija jednako ugrožava BiH kao i separatizam Republike Srpske, kazao je.

Predviđa da će to biti sve veći međunarodni problem, jer nema po ustavu uvjeta za izbore u BiH te će Vlada RH sve veći problem praviti na svakom summitu, svakom ministarskom vijeću.

- Ima država koje ne poznaju problem, treba ga nametnuti. To ugrožava stabilnost ovog prostora i Europe, rekao je Granić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!