07:33 / 26.06.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Biden najavio sigurnosnu pomoć Afganistanu i nakon povlačenja trupa

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden u petak je u Bijeloj kući primio afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija i njegovog bivšeg političkog rivala Abdulaha Abdulaha, pozvavši Afganistance da odluče o budućnosti svoje države uoči odlaska američke vojske iz te države nakon 20 godina te im poručivši da će se američka sigurnosna pomoć nastaviti.

Biden je Ganija i Abdullaha u Ovalnom uredu nazvao svojim starim prijateljima, pa poručio da će se američka potpora Afganistanu nastaviti.

- Afganistanci će morati odlučiti o svojoj budućnosti, o tome što žele, rekao je Biden i naglasio kako nasilje mora stati.

Gani je kazao kako su afganistanske snage sigurnost u petak oslobodile šest okruga iz ruku talibana. Istaknuo je kako poštuje Bidenovu odluku i da partnerstvo između SAD-a i Afganistana ulazi u novu fazu. Odlučni smo sačuvati jedinstvo, koherentnost, rekao je afganistanski čelnik.

U razgovoru s novinarima Gani je kasnije kazao kako je odluka SAD-a o povlačenju suverena i da je sada na Kabulu da upravlja posljedicama. Naglasio je da je Biden jasno artikulirao da će se američka sigurnosna pomoć Afganistanu ubrzati na drugim poljima.

Susret u Ovalnom uredu simbolički je vrijedan za Ganija koji je u svojoj državi suočen s borbom s talibanima, bombaškim napadima, rastom broja zaraženih koronavirusom i političkim borbama u Kabulu. Biden je od Kongresa tražio da odobri 3,3 milijardi vrijednu sigurnosnu pomoć Afganistanu za iduću godinu, a SAD u azijsku državu šalje 3 milijuna doza cjepiva.

Dolazak Ganija i Abdullaha, dvojice političara koji su nakon kontroverznih izbora prošle godine dogovorili podjelu vlasti Abdulahovi ljudi ušli su u vladu, a on je postao zadužen za pregovore s talibanima događa se u vrijeme kad mirovni proces u Afganistanu stoji na mjestu, a pogoršavaju se sukobi između vladinih snaga i talibana.

Američki državni tajnik Antony Blinken je tijekom posjeta Parizu u petak rekao da Washington provjerava jesu li talibani ozbiljni oko mirnog rješenja sukoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!