22:25 / 02.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Biden napao Kinu i Rusiju što nisu došle na klimatski samit

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Kineski predsjednik Xi Jinping je "teško pogriješio" kada nije došao na sastanak na vrhu G20 u Rimu i kada je "okrenuo leđa" COP26 o klimi u Glasgowu, izjavio je američki predsjednik Joe Biden. Isto vrijedi i za Vladimira Putina, dodao je.

- Ostatak svijeta je gledao Kinu i pitao se: što pridonose? To je važna tema a oni su okrenuli leđa. Kako to mogu učiniti i misliti da su vođe?", kritizirao ih je američki predsjednik Joe Biden. Dodao je kako je "kineski predsjednik izgubio prigodu da utječe na ljude u čitavom svijetu".

Predsjednik Xi je samo poslao pisanu poruku koja je objavljena na mrežnoj stranici konferencije jer nije bilo predviđeno nikakvo obraćanje predsjednika država i vlada video vezom.

- Isto vrijedi za Vladimira Putina", dodao je Biden smjerajući na ruskog predsjednika koji također nije sudjelovao na tim dvama sastancima.

Kada je glasnogovornik Kremlja prošli mjesec rekao da će Putin preskočiti klimatsku konferenciju, nije ponudio nikakav razlog za to. No, Dmitrij Peskov je ustrajao na tvrdnji da su klimatke promjene "jedan od naših najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta".

Kineski dužnosnici su ostavili otvorenom mogućnost da se Xi pojavi u Glasgowu, čak i nakon što su izvijestili domaćina, britanskog premijera Borisa Johnsona da je to malo vjerojatno.

Covid-19 se spominjao kao razlog za nedolazak obojice čelnika. Vjeruje se da Xi nije napustio Kinu od početka pandemije 2020., a Rusija trenutno prolazi kroz teški val širenja bolesti. Obje zemlje su međutim poslale izaslanstva na konferenciju koja bi trebala trajati dva tjedna, do 14. studenoga.

Kina ispušta najviše ugljičnog dioksida na svijetu, a slijedi je SAD. Rusija je peta, nakon EU-a i Indije. Na COP26 u najvećem škotskom gradu pojavilo se 120 šefova država ili vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!