Biden otkazuje posjet Australiji zbog približavanja gornjoj granici duga SAD-a

17.05.2023.

07:20

Autor: Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Kriza koja se razvija oko gornje granice duga SAD-a potaknula je američkog predsjednika Joea Bidena u utorak da odgodi planove za posjet Papui Novoj Gvineji i Australiji, čime će biti skraćeno nadolazeće putovanje u Aziju kako bi se mogao vratiti u Washington.

Biden će ipak otići u srijedu u Hirošimu kako bi prisustvovao trodnevnom summitu G7. Nakon toga, trebao je biti prvi američki predsjednik koji je posjetio Papuu Novu Gvineju.


U glavnom gradu Papue Nove Gvineje Port Moresbyju trebao je prisustvovati potpisivanju novog strateškog sporazuma s Mikronezijom i sastati se s čelnicima 18 pacifičkih otoka.


Biden je u Sydneyu planirao prisustvovati sastanku skupine Quad koju čine SAD, Japan, Australija i Indija. Skupina je osnovana s ciljem suprotstavljanja rastućem utjecaju Kine u indopacifičkoj regiji.


Biden je rekao novinarima da je telefonski razgovarao s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom kako bi objasnio svoju odluku. 


- Neplaćanje duga jednostavno nije opcija, rekao je Biden koji je u pregovorima s republikancima u Kongresu.


Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da će se Biden moći sastati s Albaneseom i indijskim premijerom Narendrom Modijem dok bude u Hirošimi. Tamo ima planirane i susrete s čelnicima Japana i Južne Koreje.


Bidenov tim također je razgovarao s čelnicima Papue Nove Gvineje kako bi ih obavijestio o svojoj odluci, priopćila je Bijela kuća. Veleposlanstvo Papue Nove Gvineje nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar o odgodi.


Albanese je u priopćenju rekao da se Biden ispričao što nije mogao posjetiti Australiju i da će nastojati doći u Australiju prvom prilikom. Također je rekao da će kasnije ove godine posjetiti Washington u državnom posjetu Sjedinjenim Državama.


Američko ministarstvo financija je procijenilo da će Sjedinjene Države već 1. lipnja pasti u bankrot ako Kongres ne podigne gornju granicu duga.


Gregory Poling, stručnjak za Aziju pri washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da bi ograničenje Bidenovog putovanja bilo udarac Papui Novoj Gvineji i Bidenovim naporima da pridobije pacifičke otočne zemlje suočene sa sve većom konkurencijom iz Kine.


- Siguran sam da će Bijela kuća pronaći načina da se to nadoknadi partnerima u kratkom roku. Ali to je dodatni dokaz da nas domaća disfunkcionalnost SAD-a slabi u inozemstvu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!