Biden: Odgovorit ćemo na eventualnu agresiju; Zelenskij pozvao Bidena u Ukrajinu

13.02.2022.

21:14

Autor: Hina/HRT/Reuters

Joe Biden i Volodimir Zelenskij

Joe Biden i Volodimir Zelenskij

Foto: Brendan McDermid/Valentyn Ogirenko / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden u telefonskom je razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim rekao da Ukrajina može sigurno računati na podršku SAD-a u očuvanju njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ukrajinski predsjednik pozvao je američkog kolegu Joea Bidena da brzo posjeti Ukrajinu, objavio je njegov ured u Kijevu.

Biden je rekao Zelenskom da će Sjedinjene Države i njihovi partneri i saveznici promptno odgovoriti na bilo kakvu agresiju Rusije prema Ukrajini, navodi Bijela kuća u svom priopćenju.

"Dvojica predsjednika suglasila se da je važno nastaviti diplomaciju i uvjeravanja kao odgovor na rusko vojno jačanje uz granice Ukrajine", objavio je Washington u priopćenju nakon razgovora.

Uvjeren sam da će vaš dolazak u Kijev idućih dana, koji su ključni za stabiliziranje situacije, biti snažan signal i pridonijeti deeskalaciji, rekao je Zelenskij Bidenu, prema priopćenju iz ureda ukrajinskog predsjednika.

"Očekujemo da će to pomoći spriječiti širenje panike", citira Ured.

Zelenskij je ranije izrazio nezadovoljstvo zbog stalnih procjena o ratu i rekao da su takva upozorenja imala negativan učinak na ekonomiju i na nacionalnu valutu.

Bijela kuća nije htjela komentirati pozivnicu. Američka mreža CNN citirala je neimenovanog ukrajinskog dužnosnika koji je rekao da je izostao Bidenov pozitivan odgovor na tu zamisao.

Zelenskij je zahvalio Sjedinjenim Državama na njihovoj podršci i rekao da Ukrajina razumije prijetnje kojima je izložena i da je spremna za svaki scenarij.

Telefonski razgovor američkog i ukrajinskog predsjednika uslijedio je dan nakon što su, također telefonski, razgovarali Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin. Riječ je o nastavku intenzivnih diplomatskih nastojanja da se spriječi sukob u istočnoj Europi.

Washington danima upozorava da se boji "iminentne" invazije, da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice, a Rusija je počela vojne manevre u Crnome moru i Bjelorusiji, de facto okružujući zemlju.

Moskva, koja je 2014. anektirala Krim, odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. No taj uvjet čelnici Zapada smatraju neprihvatljivim.

U nekoliko pregovaračkih rundi obavljenih u proteklih nekoliko dana nije postignut napredak prema rješenju krize, koju Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri desetljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!