19:19 / 13.02.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Nakon razgovora pomaka nema, nastavlja se diplomatsko taktiziranje

Ukrajinske i ruske snage, arhivske fotografije

Ukrajinske i ruske snage, arhivske fotografije

Foto: Roman Baluk/Leonid Scheglov/BelTA/Press service of the Ukrainian Armed Forces / REUTERS

I dok se i dalje gomila oružje na ukrajinskoj granici i održavaju ruski manevri u Crnom moru i Bjelorusiji, diplomacija pokušava sve kako bi se izbjegla ruska invazija na Ukrajinu. Amerikanci tvrde da za to imaju dokaze, a u Moskvi to opovrgavaju. Jučer je bio dan za telefoniranje - na izravnoj vezi Moskva - Pariz, odnosno Moskva - Washington tražilo se mirno rješenje krize.


Branka Slavica, dopisnica HTV-a iz Washingtona izjavila je za središnji Dnevnik HTV-a da SAD želi diplomatsko rješenje ove krize, ali isto tako ne odustaje od upozorenja i procjena da bi se ruska invazija na Ukrajinu mogla dogoditi, odnosno da postoje iznimno velike mogućnosti da se dogodi.

- Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, danas je u medijskim istupima još jednom ponovio "da bi velika ruska akcija u Ukrajini mogla početi svakog dana". Obavještajne agencije procjenjuju da je Rusija spremna na veliku vojnu operaciju na invaziju na Ukrajinu koju je okružila s tri strane s velikom vojnom silom. Isto tako, američke obavještajne službe procjenjuju da dođe li do napada, on će početi zračnim ili raketnim udarima. Sve ove obavještajne informacije Washington dijeli i s Ukrajinom i s drugim saveznicima. Bijela kuća izrazito je diplomatski angažirana. Washington ne mijenja stav oko potpore Ukrajini. Jasna je poruka američkog predsjednika - Washington neće slati američke vojnike u Ukrajinu, pa niti radi evakuacije američkih državljana u Ukrajini kojih je ondje oko 30.000.   

Odgovarajući na pitanje ima li krizna strategija američkog predsjednika potporu Amerikanaca, kazala je da je većina Amerikanaca na strani slabijeg, ali ne žele veliki angažman SAD-a.

- Jučer su objavljene ankete CBS-a po kojima 53% građana želi da SAD ostane izvan ukrajinsko-ruske krize, a 43% želi da se Amerika angažira na strani Ukrajine, ali ne žele da američki vojnici idu u Ukrajinu. Političke stranke u većini podupiru kako Biden komunicira s ruskom stranom, istaknula je među ostalim Branka Slavica. 

video thumb

Razgovor od 90 minuta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, pa 60 minuta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom nije promijenilo ništa u stajalištima ruskog predsjednika Vladimira Putina o krizi u odnosima s Ukrajinom. I dalje tvrdi da on ni s čim ne najavljuje invaziju na tu zemlju i da je sve ovo plod američke histerije. No iz Bijele kuće stiže novo oštro upozorenje.

- Predsjednik Biden jasno je rekao predsjedniku Putinu da su Sjedinjene Države spremne na daljnji diplomatski angažman, u potpunoj koordinaciji sa svojim saveznicima i partnerima, ali da su spremne i za druge scenarije, stoji u priopćenju Bijele kuće. 

Na odgovor iz Moskve ovaj put čekalo se malo dulje. Očito, vagala se svaka riječ, jer prijetnja je ozbiljna, a ruska strana tvrdi da je potpuno neosnovana.

- Današnji razgovor održan je u atmosferi neviđene histerije američkih dužnosnika vezano za navodnu skoru invaziju Rusije na Ukrajinu. Čak navode i datume, a istodobno sa saveznicima jačaju ukrajinsku vojnu snagu, kazao je Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

I onda opet novi diplomatski zaokret. Američki državni tajnik, koji stalno upozorava na neizbježnu rusku invaziju i američki odgovor na nju, danas govori o mirnom rješenju.

- Reći ću to vrlo jasno, baš kao što je to rekao i predsjednik Biden predsjedniku Putinu - za rješavanje ove krize, koju izaziva Rusija gomilanjem svoje vojske - postoji diplomatski način, ako Moskva na to pristane, kazao je Antony Blinken, američki državni tajnik. 

I Europa poziva na mirno rješenje, jer smatra da diplomacija nije potrošila sve adute.

- No ipak šaljemo jasnu poruku da, ako se ne nađe mirno rješenje i ostvare se prijetnje, imamo spremne još oštrije sankcije, izjavio je Olaf Scholz, njemački kancelar. 

Dok se čeka rješenje ove napete krize, mnogi strani državljani napuštaju Ukrajinu. No ima i onih koji ostaju, čini se da su bolje informirani od ostalih.

U iščekivanju i slušanju brojnih analitičara i samoproglašenih stručnjaka život u Ukrajini nastavlja se prividno normalno. Sve izgleda uobičajeno, osim što se svakodnevno s obje strane granice gomila oružje koje bi, ako se ostvare najave američkih dužnosnika, moglo ovo područje pretvoriti u armagedon.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!