Biden pretvorio linčovanje u zločin iz mržnje

30.03.2022.

07:19

Autor: V.K./HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak prvi savezni zakon koji linčovanje tretira kao zločin iz mržnje, rješavajući povijesni problem rasističkih ubojstava u SAD-u.

Zakon nosi ime Emmetta Tilla, 14-godišnjeg crnog dječaka brutalno ubijenog 1955. u Mississippiju.

Zakon omogućuje kazneni progon linčovanja koje je opisano kao urota da se počini zločin iz mržnje koji rezultira smrću ili teškom ozljedom.

Tillova smrt i odluka bijelačke porote da oslobodi dvojicu bijelaca koja su kasnije priznala ubojstvo, skrenula je pozornost nacije na zločine i nasilje s kojima su se suočavali crnci u Americi i izazvala bijes zagovornika ljudskih prava.

- Potpisujući zakon, predsjednik se pozabavio "nedovršenim poslom" i "užasom" u američkoj povijesti, rekla je potpredsjednica Kamala Harris.

Harris, prva potpredsjednica crne i azijse rase, gurala je taj zakon kada je bila senatorica iz Kalifornije.

- Linčovanje nije ostatak prošlosti. Rasni zločini se još uvijek događaju u našoj naciji. I zato moramo imati hrabrosti da ih nazovemo pravim imenom i počinitelje privedemo pravdi, dodala je.

FBI je u kolovozu 2021. objavio podatke po kojima su zločini iz mržnje u SAD-u prethodne godine dosegli najveću razinu u posljednjih deset godina, ponajviše zbog napada na crnce i azijate.

Biden, kojemu su crnački birači pomogli da postane predsjednik, rekao je da se zakon ne tiče samo prošlosti.

- On se odnosi i na sadašnjost i na budućnost. Rasna mržnja nije stari problem. Ona je stalni problem, rekao je Biden.

Zakon je u Senatu prošao jednoglasno, a u Zastupničkom domu s 422 glasa 'za' i tri 'protiv'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!